Etusivu           Roosa           Amorodio d'Acheronte           Colorado

13.1 Airan istuntavalmennus

tiistai 14. tammikuuta 2014


Maanantaina Aira Toivola pääsi taas pitkästä aikaa valmentamaan meitä Nybackalaisia! Mulla on ollut jo pidempään sellanen olo, että on taas pakka ruvennut hajoamaan ja oon keksinyt taas uusia virheitä omaan istuntaan (oon tosi hyvä siinä.. kun vanhan saa korjattua niin jo uusi ongelma syntyy). Oon ite havainnu, että oon ruvennut taas puristamaan polvella ja jalat on liian edessä "tuoliasennossa". Ja lonkat on ihan äärettömän jumissa, vaikka koitan niitä venytellä.
Tässä teille videokooste tunnista. Tomi raukka joutui pakkasessa näpit jäässä kuvaamaan ja kuvasikin melkein koko valmennuksen videolle joten oli aikamoinen editoiminen tässä saada mahtumaan koko tunti edes tohon 8min pätkään. Oikeasta laukasta ei tullut mitään kun kamera simahti ja sitä piti siinä välissä lämmitellä. Hirveen innoissani en tätä videota julkaise kun mun mielestä mun ratsastus näyttää niin hirveeltä, mutta haluun olla rehellinen ja näyttää myös teille miltä meidän meno näyttää ja saatte myös kuvaa sille mistä olen tässä pitkässä postauksessa höpöttänyt :D Mutta nyt loppu hölötys, videon vuoro, olkaa hyvät!

Lore on jostain syystä lähestulkoon aina ollut hankala Airan tunneilla, joten toivoin että tänään se olisi mukavammalla tuulella ja jaksaisi keskittyä. Alussa se taas yritti lähteä vetoleikkiin ja oli se kyllä koko tunnin aika epätasainen edestä, mutta parani kyllä koko valmennuksen ajan mikä oli tosi iso saavutus! Yleensä silloin kun Lore päättää olla sillä tuulella että ei varmasti myötää ulko-ohjan pidätteistä, niin sitten se ei myöskään anna periksi, joka on tosi raivostuttavaa. Mun pitäisi keksiä joku ratkaisu noihin tilanteisiin, että sitten kisatilanteissakin saisin sen läpi. Mutta tällä tunnilla se parani kokoajan, vaikka tuntuma ei hirveästi tasottunutkaan loppua kohden niin se kyllä pehmeni huomattavasti oikeasta ohjasta, joka on meillä se vahvempi ja vaikeampi puoli. Sain jo pidätteisiin vastakaikua ja reagointia eikä vaan takaisin vetoa. Hyvä me!

Tehtiin tällä tunnilla tosi perus juttuja, keskityttiin siihen että saataisiin juuri ne ulko-ohjan pidätteet läpi ja Lore niskasta rennoksi. Suurin osa mun keskittymisestä menikin itseeni, sillä ongelma olikin mun jaloissa = jännitin niitä ihan liikaa. Kun olen koko alkutalven keskittynyt ratsastamaan Loren takajalkoja aktiivisemmiksi ja koittanut pitää tukea pohkeilla, niin se onkin muuttunut jatkuvaksi jännitteeksi joka on sitten lopulta edennyt siihen, että se vaikuttaa jo mun istumiseen Loren askellajeissa ja jännitän itseäni "irti" satulasta jonka vuoksi tunnen etten pääse istumaan syvälle satulaan. Tää ongelma on siis lähinnä koulusatulassa, meidän estesatula on tosi flättimalli joten sillä pääsen kyllä hyvin lähelle hevosta ja pystyn rentouttamaan jalat. Siksi noilla videoillakin hölskyn ihan äärettömästi noissa ravipätkissä koska koitan rentouttaa itseäni samalla kun tuntuu että satula heittää mua ilmaan. Argh..

Aluksi käynnissä tehtiin ihan vaan siirtymisiä käynnin sisässä, sitten pysähdyksiä ja sitten vähän ulosväistöjä. Uskokaa tai älkää mutta nää oli tosi vaikeita meille, varsinkin oikeaan kierrokseen kun Lore ei meinannut antaa periksi ohjasta. Ja oikea kierros on mulle vaikea kun mun yläkroppa osottaa liikaa ulos, joka tottakai hämää hevosta. Mun pitäis aina keskittyä kiertämään rintakehä oikealle vasemman kyljen kautta. Niin vaikeaa... Tuntuu aina että oon ihan vinossa vaikka todellisuudessa oon sillon vasta suorassa kun peilistä kattoo! Hassua!

Ravissa sitten jouduin heti alkuun keventämään ilman jalustimia, joka oli ihan kamalaa. Mutta siinä oli se idea että saisin taas siitä ajatuksesta kiinni miltä keventäessä pitäisi tuntua. Rennoilla jaloilla lähellä hevosta, eikä tarvitse nousta sieltä satulasta aina suorille jaloille... eh. Tää ilman jalustimia muistutus tepsi muhun aika hyvin ja sain heti ajatuksesta kiinni miten keventää rennommin ja paremmin, ja Lorekin rentoutui huomattavasti. Sitten työskenneltiin harjoitusravissa neliöllä niin että hidastin ravia aina pitkillä sivuilla ja sitten ratsastin huolellisesti läpi kulmien. Lopussa otettiin vielä laukat molempiin suuntiin jossa korjattiin taas mun asentoa ja ratsastettiin ne ulko-ohjan pidätteet läpi!

Lore parani tunnin aikana kyllä hurjasti ja rentoutui huomattavasti. Olihan se aika löysä eikä niin näyttävä, mutta nyt se rentoutui ja oli miellyttävän pehmeä kädelle ja suu vaahtosi mukavasti. Tämän rentouden kun saisi säilymään vielä silloin kun aktivoidaan takajalkoja ja tehdään kokoamisia. Se raja on niin häilyvä koska Lore jännittyy ja sitten siitä tulee kova :( Eihän siitä muuta mahda kuin että harjoitus tekee mestarin eikä se jännitys häviä muuta kuin harjoittelemalla ja lihaskuntoa kasvattamalla! Mutta alkutunnin tavoite saavutettiin, rento ja istuntaa kuunteleva hevonen. Lopussa se oli tosi kuuliainen ja malttoi ravata hitaasti, joka on tosi vaikeeta noin isolle hevoselle. Sille olisi niin paljon helpompaa vaan viipottaa menemään keskiravia eikä tarttis kanta omaa vartaloa ollenkaan. Nyt se joutui kannattelemaan omaa painoa hitaassa ravissa jonka takia se oli myös epätasainen edestä kun ei oikein löytänyt paikkaansa niin hitaassa ravissa. Tää on kans iso saavutus, koska Loren ravia on ollut aina tosi vaikea työstää ja melkeempä liki 3,5v se on saanut mennä just sitä ravia mitä se ite lystää ja se veti aina hirveät pultit kun sitä yritti koota, nyt se on parantunut jo hurjasti!

Mä niin haluaisin oppia tasaisen ja harmonisen istunnan ravissa. En tiedä onko mulla tapahtunut istunnassa joku takapakki vai onko mulla päässä vikaa, mutta musta tuntuu taas että hölskyn selässä kuin mikäkin perunsäkki enkä löydä sitä keskivartalon tukea ja tasaisuutta. Satula vaan pomputtaa mua armottomasti irti ilman sääliä. Toi joustorunkonen satula on kyllä hyvä Lorelle, mutta ratsastajalle se on ihan perseestä. Siitä ei saa mitään tukea eikä siinä oikein tunne omia istuinluita joten hevonenkaan ei varmaan tunne niin herkästi ratsastajaa. 3v se on nyt ollut Lorella ja nyt ehkä löysin vihdoin sopivan runkosatulan, jonka sain nyt sovitukseen. Satulassa on varmasti helpompi istua hevosella jolla on tasaisemmat liikkeet. Mutta kun Lorella on oikeesti vaikeimmat liikkeet istua mitä tiedän, niin toi joustorunkonen ei auta siinä asiassa yhtään.

Lorella on niin hankala selkä ettei siihen tähän mennessä ole vain löytynyt sopivaa runkosatulaa, joten olen saanut tyytyä tohon joustorunkoiseen. Pidän kyllä joustorunkoisista satuloista paljon, idea niissä on hyvä ja Loren selkä on pysynyt terveenä ja satulaongelmia ei ole ollut koko 3. vuoden aikana, mikä on ollut ihanaa. Vielä kun saataisiin kehitettyä sellaisia joustorunkoisia jotka olisivat myös parempia ratsastajalle. Sellaisia, joissa pääsisi oikeasti lähelle hevosta ja tuntemaan hevosen ja ne omat istuinluunsa, sitten olisi täydellinen satula keksitty! Tiedän kyllä, että niitä on jo joitakin olemassa ulkomailla, mutta mä en lähde siihen ulkomailta tilaamiseen, kun sitten ei ole palautusmahdollisuutta ja jos on niin menee hankalaksi..  

Mutta nyt taas Airan valmennuksen jälkeen on kuitenkin paljon itsevarmempi olo sen suhteen mihin asentoon koitan hakeutua itsekseen ratsastaessa ja miten saan paremmin ne puolipidätteet läpi. Tästä on taas hyvä jatkaa omien treenien merkeissä kun tietää mihin asioihin keskittyä. Kiitos Aira taas tuhannesti! :)

Pakko vielä painottaa, että tää nyt ei todellakaan ole sitä menoa mitä olen täällä blogissa hehkuttanut.. Oon jotenkin taas menettänyt otteen omasta ratsastuksesta ja hevosesta, ja meno on ollut tosi huojuvaa... En tajua mistä näitä takapakkeja tulee, pari viikkoa sitten tuntui siltä kun oltaisiin oltu ihan eri ratsukko ja yhteistyö paljon saumattomampaa. Noh, tästä ei ole tie kuin ylöspäin!Miltäs teidän mielestä näyttää? Saa ja pitää kommentoida! :)

18 kommenttia:

 1. Jee, hyvältä näytti :) mikä joustis sulla on?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Trekker masteri :) kiitos! Musta ei näytä kyllä niin hyvältä.. :D

   Poista
  2. Ei ehkä sitä tietynlaista jämäkkyyttä ole, mutta heppa näyttää melko rennolta, ja kaikki lähtee rentoudesta :)

   Poista
  3. Totta! Siihen tähdätään :)

   Poista
 2. Hellou! Mä kommentoin hyvin harvoin yhtään mihinkään, mutta nyt jotenkin en malta olla kommentoimatta. :) Sä vaikutat niin halukkaalta oppimaan ja ymmärtämään, että uskallan mielipiteeni kertoa...
  Mä oon todella huono katsomaan videoita ja olemaan mitään mieltä videoiden perusteella, sillä ne usein kuitenkin vähän vääristää tilannetta eikä siten videolta nähdyt asiat olekaan välttämättä todellisia... Nyt kuitenkin katsoin tuota videota sillä fiiliksellä, että näyttää kovin tutulta. Mun omalla hevosellani on nimittäin aika paljon saman oloinen ravi kuin Lorella. Eli aivan kammottava!
  Mä kuitenkin kiinnitin eniten huomiota siihen, että sun ylävartalossa on ehkä enemmän niitä ongelmia. Tosin ne voi johtua juurikin siitä, että on vaikea kontrolloida yläkroppaa, kun istunta ei pysy kasassa, kun ravi on vaikeaa. Joka tapauksessa mun makuun ainakin kädet on usein liian "kaukana" hevosen suusta ja ranteet lukossa "alaspäin", jolloin tuntuma suuhun on todella hidas eikä jousta riittävästi. Laukassa tämä ongelma korjaantuu osittain, kun pääset istumaan paremmin lähelle.
  Lähtisin kuitenkin tossa ravissa korjaamaan kyynärpäitä lähemmäs kylkiä, ohjia lyhyemmäksi ja kättä lähemmäs hevosta ja samalla rentouttamaan hartiat. Nyt vaikuttais, että lukitsemalla ranteet, lukitset sun hartiatkin.
  Toivottavasti ymmärsit edes vähän, että mitä yritän sanoa... :) Ja toivottavasti tästä kommentista olisi ehkä jotain iloakin. Olen vastikään ruvennut blogisi lukijaksi ja olen tykästynyt hurjasti sun asenteeseesi ja työmoraaliisi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi että, oot niin oikeessa. Noin mun kädet ovat aina olleet ongelma, Niistä on tullut paljon huutia, varsinkin vasen nyrkki elää aina omaa elämäänsä. Ne helposti irtautuvat liikaa kyljistä ja sitten jännitän hartiat ja lukitan ranteet. Tääkin ongelma rauhottuu HUOMATTAVASTI kun pääsen istumaan satulaan, niin yhtäkkiä ne kädetkin menee tiiviisti kylkiin ja nyrkit suoristuu ja laskeutuu enemmän kohti hevosta.. Siksi Airakin keskittyi rentouttamaan mun alakroppaaa ja keskittyi keskivartalon tukilihaksiin, sillä kun pääsen kunnolla satulaan, saan myös käteni ja hartiat rennoksi.

   Mut sen verran täytyy "puolustautua", että tällä tunnilla ratsastin kyllä tarkoituksella vähän irroittavilla ohjosotteilla. Kun Lore vastausti aina ulko-ohjan pidätettä, sain neuvoksi kohdistaa pidätettä reilusti ylöspäin, koska se on paljon pehmeämpi pidäte ja jos Lore myötäisi siitä, niinkuin usein myötäsi ja sitä kautta rupesi reagoimaan useimmin normaaleihin pidätteisiin. Samoin kääntävissä avuissa sain ohjeeksi johtaa reilusti kädellä sisälle koska näissä tilanteissa tuppasin juuri lukitsemaan sisäkäden kovaksi ja vetämään taakse, vaikka pyrkimys oli saada hevonen vain pehmeämpään taivutukseen ja asetukseen :)

   Kiitos paljon kommentistasti ja mielipiteestä, olet ihan oikeassa! Nytkun kiinnitän huomiota vielä käsiini näyttää mun ratsastus vielä hirveämmältä xD Mutta ehkä mä joskus löydän sen harmoonisen hyvän istunnan! :D

   Poista
  2. Pakko tarkentaa vielä et oikeassa kierroksessa se tarkemmin vastusteli juuri oikean ohjan pidätteitä, niinkuin alussa käyntipätkissä näkyy, Niin niissä yritän juuri tehdä niitä pidätteitä korkeamalle ja sivulle. Mut täytyypä nyt tänään ja jatkossa taas keskittyä noihin mun hirveisiin käsiin, ainakin ravissa, Laskea niitä lähemmän ja nyrkkejä suoremmaksi!

   Poista
  3. Äläs nyt, ei ne todellakaan ihan noin kammottavat ole, mutta varmasti semmonen asia, mitä kannattaa miettiä ja mitä korjaamalla varmasti moni asia helpottuu paljon! :)
   Mä en kyllä lähtis korjaamaan millään korkeilla pidätteillä kovinkaan äkkiseltään mitään tilannetta, mut nää on just näitä, et kun ei tunne hevosta niin turha huudella yhtään mitään noista tommosista spesifimmeistä avuista... Mä oon silti enemmänkin sitä mieltä, että liika puuhakkuus kädellä/käsillä harvoin auttaa, mutta jos käsi on napakka, mutta pehmeä ja hiljaa, niin oma kroppa on helpompi hallita ja hevosesta tulee pehmeä sitä kautta! Irrottamisenkin voi tehdä niin, että ei tarvitse viedä käsiä juuri yhtään mihinkään... Mut nää on näitä! :) Kiva kun saa kommentoida ja saa vielä rakentavaa mietintää takaisinpäinkin. Tekee aina niin hyvää pohtia näitä... :)

   Poista
  4. ^^On sitten olevinaan niiiin tietävä! Ehkä Arja kumminkin osaa paremmin asiansa ja neuvomiapuolen, kun ratsukon on kuitenkin kokonaisuudessaan nähnyt toisin kuin parin minuutin perusteella random itseään niin pätevänä pitävä blogin lukija... Vähän hävettää sun puolesta, mutta kunnioitettavan asiallisesti Roosa kyllä 'rakentavan palautteesi' otti :D

   Poista
  5. Ihan asiallisesti lukija mun mielestä kommentoi, ja varsinkin kun kerta kysyttiin lukijoiden mielipidettä niin "luvan kanssa" saa mun mielestä asiansa sanoa. :)

   Mullekkin Roosa on valmennuksissa neuvotta irrotteluun mieluummin tota nostavaa ohjasotetta. Toimii mun mielestä. :) On parempi vain nostaa toista kättä ja kuin lähteä vetämään "kyllä se sieltä irtoaa kun tarpeeksi vedän!" :D Munki valmentaja sanoi sillon kun opetti tuon nostavan ohjasotteen, että "saattaa näyttää rajummalta mitä on, mutta me nyt tiedetään mitä me tässä harjotellaan ja ajetaan takaa". Tosin jos vaikka ottaisi kuvan sillä hetkellä/tai juuri videota niin voi näyttää huonommalta kuin mitä sillä oikeasti saadaan hyötyä! :)

   Poista
  6. Hei vielä! Kyseessähän ei suinkaan ollut kritiikki vaan lahjakkaalle ja motivoituneelle ratsastajalle muutama vinkki istunnan parantamiseen. Hän tähtää korkealle ja pyysi palautetta, joten ajattelin oman näkemykseni kertoa, josko se häntä auttaa.Jossei, niin jääköön sitten vain yhdeksi kommentiksi satojen muiden joukkoon. :)
   Huomasinpahan taas, että ei kannata kommentoida jatkossakaan ja osaan taas arvostaa enemmän niitä ihania ihmisiä, jotka kommentoivat kaikesta loasta huolimatta aktiivisesti omaa blogiani. Kiitos ja hei!

   Poista
  7. Ihan asiallisesti Milja kirjoitit ja toivon että et lopeta kommentointia! :)

   Noihin tasaisiin käsiin heitän vielä takaisin sen verran, että itsekkin pidän kyllä erittäin hiljaiset ja tasaiset kädet silloin kun on alla sellainen hevonen joka on kevyt ja herkkä, niin silloin kaikki ylimääräinen liike käsillä on pahasta. Mutta jos ratsastettavana on vähän raskas, hidas ja sitkeäsuinen iso hevonen joka käyttää ratsastajan kättä helposti hyväkseen, niin silloin passiivinen käsi vain pahentaa asiaa, ainakin Loren kanssa. Olen oppinut sen kantapään kautta. Siitä tulee entistä hitaampi ja raskaampi kädelle, kun taas irrottavilla ohjasotteilla ja pohjeapujen läpisaamisella sen saa irti sieltä kuolaimelta ja kantamaan itsensä rehellisemmin omilla lihaksilla eikä vaan roikkumaan kädelläni.. :) Toki se päämäärä ja ihannetilanne on siellä että hevosta voi ratsastaa tasaisella hiljaisella kädellä ja pääratsastus tapahtuu istunnalla ja jalalla, niinkuin meillä on parhaimpina aikoina mennytkin (mm. niissä aijemmissa kankikuvissa). Mutta nyt on taas joku takapakki käynnissä :(

   Nää on näitä hevoskohtasia juttuja... Mistä vois jutella loputtomiin. Mitään hevosta ei voi ratsastaa samalla tavalla, jokaisella on omat tarpeet ja mieltymykset :)

   Poista
 3. Hyvältähän tuo meno näytti :) hevonen suht tyytyväinen ja RENTO! Korjattavaa toki löytyy, niinkuin kaikista mutta yleisilmeeltä oikein lupsakkaa menoa ja pääpainohan kuitenkin oli siellä istunnassa tällä kertaa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia paljon! :) Itse olen kanssa sitä mieltä että kaikki lähtee rentoudesta. Loren kanssa on 3v aikana tullut opittua se että jännittyneenä sitä on ihan turha saada paremmaksi tai työskentelemään rehellisemmin.

   Poista
 4. Siis onko sulla joustorunkoinen satula? Ni hei ei ihme jos istunta on epävakaa. Yksi huonoimpia satuloita, ei ole hyväksi hevoselle ja on niissä vaikeampi istua kuin normirunkoisessa. :) mun hevosen selkä pilattiin joustorunkoisella, noh, opimpahan kerrasta :D
  Mutta hyvältä meno kyllä mun mielestä näyttää, eikä yhtään niin huonolta kuin annat ymmärtää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo on.. Niihän se on että se ei oo ratsastajalle ehkä se parhain satula, mut on ollut tähän mennes ainoa joka on lorelle sopinut mun budjetilla. Mulla kun ei oo ollu vaan varaa laittaa tonneja satulaan, kun yksintän lystin maksan.

   Toivon nyt et toi Kieffer master olis hyvä Lorelle mikä on meillä sovituksessa, eilen kun kokeilin ratsastaa nii kylläpäs se epävakaus hävis kuin tuhkatuuleen! :D Mutta kiitos, musta on nyt tullut niin kriittinen vaan kun kehittymisen halu on vaan niin kova!

   Poista
 5. Moikka!
  Oisko sulla jotain hyviä venyttelyvinkkejä noihin jäykkiin lonkkiin? Kuulosti ihan samanlaiselta istuntaongelmalta kuin mulla :-) tsemppejä treeneihin!

  VastaaPoista
 6. Moikka! :) pakko sanoo, että sullon super asenne ja motivoit mua! Sulla tuntuu olevan samanlaisia ongelmia kun mullakin ja tää todellakin auttaa lukee sun juttujas ettei tunne itteensä ihan alottelijaks kun muillakin on ongelmia! :D varsinkin toi esteille lähestymisjuttu kuuloostaa niin multa! Kerro, jos saat siihen jotain apua! :D oot huipputyyppi! Jatka samaa mallia ja tsemppii kisakaudelle 2014! <3

  VastaaPoista