Etusivu           Roosa           Amorodio d'Acheronte           Colorado

28.11. Aira Toivolan istuntaklinikka & asiaa kevyestä istunnasta.

keskiviikko 9. joulukuuta 2015

Postauksen kuvat (c) Anna Weckman, kiitos!

Viikko sitten sunnuntaina 28.11. olimme Danten kanssa Aulangon ratsastuskeskuksessa Aira Toivolan istuntaklinikalla. Tapahtuman järjesti blogiportaalimme Playsson.net. Ohjelma alkoi jo klo 9 aikaan aamulla, mutta meidän vuoro oli vasta klo 11. Pääsimme kuitenkin ajoissa paikalle ja kerkesimme värjötellä viileässä katsomossa tovin poikaystäväni kanssa kunnes saimme lähteä laittamaan Danttea kuntoon. Tähän väliin on pakko sanoa että kylläpäs Aulangon ratsastuskeskuksen uusi maneesi ja talli oli hieno! Oli todella kivat puitteet ratsastaa ja hyvä kokemus Dantelle kun sillä on tapana jännittyä uusissa paikoissa.

Tulimme maneesiin noin 15minuuttia ennen minun ja Sennin ryhmän alkua. Maneesin päätyyn oli rajattu pieni alue missä saatiin vähän verrytellä itsekseen. Dantte oli kovin pörheänä, se porhelsi ilmavaa showravia kaula kuin wc-ankalla. Koitin siinä saada tahtia vähän rauhallisemmaksi ja kaulaa rentoutumaan. Vaikka Dantte oli jännittynyt se oli silti tosi hyvä ja kuuliainen ratsastaa. Ei yhtään ollut sellaista tunnetta että se juoksisi alta tai avuilta pois, mikä oli tosi kiva juttu!

Pian päästiinkin sitten kiertämään koko maneesia ja Aira esitteli meidät yleisölle. Dantte taas innostui vetämään showravia pitkin maneesia kunnes sain sen etujalat pikkuhiljaa taas hallintaan. Se on niin sympaattinen kun uusissa paikoissa se haluaa olla näyttävä ja ryhdikäs! Ihan kuin se ajattelisi "katsokaa kuinka hieno olen, osaan ojennella etujalkojani todella korkealle!" :') No, ei Dantte saanut kauaa esittää showmiestä kun jouduttiin molemmat hommiin.

Ensiksi työstettiin istuntaa ihan kevyessä ravissa uraa seuraten ja tehden voltteja. Danttea koitettiin saada rentoutumaan ja pidemmälle kaulalle sieltä kerältä minne se aina sukeltaa turhan helposti. Näytettiin yleisölle esimerkkiä mitä tapahtuu kun menen mun vanhaan takanojaiseen ja terävään kevennykseen. Dantte lähtee samantien juoksemaan alta jännittyneenä ja yhteys siihen niin sanotusti katkeaa. Heti kun taas sain istuntani Airan ohjeiden mukaan Dantte rentoutui selkeästi ja jäi istuntani alle odottamaan.Sitten ruvettiin harjoittelemaan ravissa kevyttä istuntaa. Se oli kyllä tosi rankkaa, mutta itse vähän hullunkiilto silmissä nautin siitä poltteesta koko kropassa. Yllätyin kuinka hienosti ja rennosti Dantte osasi olla vaikka olin kevyessä istunnassa ravissa. Ei lähtenyt alta vaan pysyi siinä, mun kanssa. Ravin jälkeen harjoiteltiin kevyttä istuntaa vielä laukassa. Treenin aikana huomattiin myös kuinka paljon mun kevyt istunta vaikuttaa Dantteen. Heti kun menin mun "vanhaan" asentoon niin Dantte jännitti koko ylälinjan ja selän pyrkien altani pois. Sitten kun taas kytkin keskivartalon lihakset, kyljet ja avasin lonkat ja toin rintakehän eteen niin Dantte rauhoittui sekunnissa. Taas se oli tyytyväinen ja rauhallinen kun minä kannoin itseni omilla lihaksillani enkä vain keikkunut jalkojen päällä jalustimilla. Ihan järkyttävän suuri ero ja vaikutus hevoseen. Klinikka oli tosi antoisa ja sain hyvät eväät taas kotiharjoitteluun. Kevyt istunta kannattaa työstää kuntoon talven ja alkukevään aikana.

 Sillä mikään ei ole ikävämpää kuin se ettei ratsastajalla ole voimaa ja kuntoa pysyä siellä hyvässä tasapainoisessa kevyessä istunnassa sen maastokokeen ajan. Miten voit sitten keskittyä tehtävien ratsastamiseen jos kaikki voimat ja ajatukset menee siihen ettei jaksa olla irti satulasta. Liian paljon 2-tason tai jopa 3-tason luokissa näkee sitä että istutaan siellä satulassa koko radan ajan tai puoliksi takapuoli paukkuu satulan takakaareen kun jalat ja keskivartalo ei jaksa kantaa. Se on ratsastajan tehtävä olla niin hyvässä kunnossa kun tarve vaatii jotta hevonen voi suorittaa oman osuutensa parhaalla mahdollisella tavalla!

Tässä kumarruin kiittämään ja kannustamaan Lorea onnistuneen tehtävän jälkeen.
      Nordic Baltic Championships 2014 (c) Emmi Eskelinen

Kun kevyen istunnan harjoittelun aloittaa, se on alkuun aina todella rankkaa. Toki se on ihmiskohtaista, joillekkin se voi olla luonnostaan helppoa ja taas toisille vaikeampaa. Vaatii luonteen lujuutta että jaksat pysyä siellä ylhäällä vaikka jalkoja kuinka polttaisi, koska se polte menee ohi. Kun pääset sen tietyn rajan yli niin sitten se kevyen istunnan harjoittelu on puolet helpompaa. Se polte pitää vaan kestää vaikka hammasta purren. Itse aikoinaan kun aloitin kunnolla kevyen istunnan treenaamisen asetin aikatavoitteita. Ensin 2min laukkaa kevyessä istunnassa, sitten käyntiä välissä ja jalkojen pyörittelyä. Sitten taas 3 minuuttia, 4 minuuttia... Ja sitten vaan päivä päivältä nostat sitä ajan määrää. Jossain vaiheessa huomaat että voisit olla siellä kevyessä istunnassa vaikka loputtomiin. Mun jalkojen kestävyys on ihan hyvä tällä hetkellä, mutta oikeaoppisesti kevyeeseen istuntaan tarvitaan kaikista eniten niitä kuuluisia keskivartalonlihaksia.

Oli oikeasti tosi rankkaa olla siellä kevyessä istunnassa "oikein" niin että Danttekin oli tyytyväinen. Joudun todella tehdä tämän talven hommia jotta kykenen säilyttämään saman asennon kesällä maastoradoilla ja samalla keskittyen esteiden ratsastamiseen. Mitä korkeammalle mennään niin sitä tarkemmaksi asiat menee. Ei enää riitä se että jaksat seistä jalustimilla. Sun pitää löytää koko vartalon balanssi. Katsokaa vaikka Michael Jungin kevyttä istuntaa. Se on ihan järjetön!Tässä videossa näkyy pitkälle että tällä äijällä on vatsalihakset mukana kevyessä istunnassa! 


Jätkä ei hievahdakkaan ja vaikka hevonen kompuroisi, horjuisi tai ottaisi epätasapainoisen hypyn niin ratsastajan tasapaino ei järky. Siinä on mun tavoite, että joku päivä pystyisin olemaan sielä selässä hievahtamatta vaikka mitä tapahtuisi. Tosin Michean Jung on alien, joten hänen kevyeeseen istuntaan tulen tuskin koskaan pääsemään, heh ;) Ja ehkä sen verran pitää vielä puolustautua, että kun mulla on pituutta melkein 180cm joten tasapainon säilyttäminen on mulle paljon vaikeampaa kun 160cm ratsastajalle. Varsinkin Danten kyydissä kun se on niin kapea.  Mutta ei silti mahdotonta! Pitää olla tavoitteita!

Tässä jonkin sortin videota klinikasta, mitä poikaystäväni kykeni kuvaamaan palelemisen oheella :D
Keskiviikkona mennään hyppäämään Riders Innin maneesiin! En malta odottaa!

4 kommenttia:

 1. Michael Jung on kyllä huikea ratsastaja! Yksi suurista idoleistani. Ja hienolta näyttää teidänkin meno, ratsastat Danttea niin hyvin!!

  VastaaPoista
 2. Hyvältä näyttää :) ite oon kanssa huomannut kun on treenannut muutenkin kun hevosen selässä, niin on paljon helpompaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se helpottaa paljonkin! Myös venyttely, varsinkin lonkkien! Kiitos :)

   Poista