Etusivu           Roosa           Amorodio d'Acheronte           Colorado

"Aikamoista akrobatiaa"

tiistai 22. joulukuuta 2015

... sanoi Piia viime perjantain estevalmennuksessa.


Ihana Dantte ennen tunnin alkua :)


Meillä oli tosiaan 18.12. perjantaina taas Piia Pantsun valmennus meidän kotimaneesissa. Tällä kertaa menin vain Danten kanssa. Myös Danten omistaja Emppu pääsi vihdoin paikanpäälle seuraamaan meidän treenejä :)

Dantte oli todella jännittynyt ja villillä tuulella. Jo alkuraveista lähtien se juoksi pää kolmantena jalkana ja sain kokoajan hidastaa sitä. Laukassa verryteltiin puomeilla ja sitten otettiin yksittäisille esteille pitkillä sivuilla. Aina esteen jälkeen meidän piti laukata maneesin päätyyn ja tehdä täyskäännös kohti nurkkaa puomin yli. Tämä oli aika vaikeaa Dantelle joten sain jäädä hetkeksi yksikseen tekemään volttikahdeksikkoa puomeilla. Dantte teki 2 ekaa puomia ihan hyvin, sitten se kuumui ja hermostui ja takajalat olivat kokoajan solmussa. Sitten taas kun tuli muutama hyvä suoritus niin lopetettiin siihen. 

Sitten hypättiin yksi rata pienenpänä ja sitten isompana. Toisella rundilla Dantella nousi kierrokset liian korkeaksi ja en saanut käännettyä sitä sarjalle kun se juoksi ulkoapuja päin. Sen jälkeen se veti aikamoista siksakkia että siinä sai kyllä 100% keskittyä että pysyy Danten menossa mukana. Uusilla lähestymisillä saatiin sarjakin onnistumaan ilman päin juoksemista. Lopuksi Piia käski minun laukata isoa laukkaa ympäri maneesia kevyessä istunnassa ajatellen maastoesteitä. Sitten sain käskyn tulla pitkän lähestymisen okserille jota oltiin nostettu n. 120cm korkuiseksi. Hyppy sujui ihan hyvin ja Piia käski tulla uudelleen samalla tavalla isoa laukkaa niinkuin maastoesteelle. Tällä kertaa este oli jo aika iso, varmaan 135cm. Sadasosasekunnin ajan kauhistuin että hui hel*etti kun on iso mutta päätin luottaa dantteen ja painelin kohti. Hyppy onnistui tosi hyvin ja lopetettiin siihen. Huomattiin myös että kun estekorkeus nousee niin Dantte lopettaa pukittelun ja tulee paljon kuuliaisemmaksi. Heti kun sen täytyy keskittyä ja ponnistaa oikeasti ei sillä ole enään aikaa sekoiluun.

Vaikka alku oli vaikea ja Dantte oli aika villillä tuulella jäi valmennuksesta hyvä fiilis. Loppua kohden se rauhottui ja rupesi tekemään parempia hyppyjä. Joten koko tunti ei mennyt ihan sekoiluksi. Piia totesi valmennuksen aikana että aikamoista akrobatiaa! Myös äitini oli pitkästä aikaa katsomassa valmennusta sydän syrjällään peläten joka kerta kun Dantte pukitti että koska tipahdan alas. Piian kanssa juteltiin tosta Danten tavasta potkia. Piia sano että hänelläkin ollut samanlaisia hevosia ja yleensä se tapa on aika vaikea murtaa pois. Se voi olla lähtösin jostain ongelmista selässä ja vaikka ongelma oltaisiin saatu hoidettua ja se olisi "vanha" niin hevosen jännittyessä se tapa tulee esiin vaikka selkää olisi hoidettu. Joillakin pukittelu rauhoittuu iän myötä ja joillakin se pysyy aina. Piia sanoi että mun täytyy vaan oppia elämään ja ratsastamaan sen mukaan. Mahdollissimman vähän painetta hevoseen.
Piian valmennusta edeltävällä viikolla 9.12. keskiviikkona käytiin treenaamassa Riders Innin maneesissa. Marjo tuli pitämään meille sinne estetunnin. Oli kyllä ihanaa päästä hyppäämään isoon maneesiin hyvälle pohjalle ja ennen kaikkea rataa! Dantte oli tällä kertaa paljon rauhallisempi kuin piian valmennuksessa. Sain kyllä taas huomata ettei ratatreeniä ole tullut tehtyä hetkeen. Välillä otin eri suhteutetuille linjoille yhden askeleen liikaa tai kadotin rytmin, saatoin laukata reippaasti 3 eteen ja sitten ratsastaa taakse kaksi. Toki tämä hakeminen johtui myös siitä, että Dantte oli paljon paljon kuuliaisempi pidätteille! Se tuleekin nykyään todella herkästi takaisin joten siksi jäin helposti ratsastamaan liikaa takaperin kun olin tottunut vanhaan Dantteen. Dantte lähti hyvin myös aina pohkeesta eteen kun tarve vaati, eli kaasu ja jarru toimivat kivasti! 

Kaarteet aiheuttivat myös tällä kertaa ongelmia, varsinkin jos jouduin tekemään muutoksia jollain linjalla niin heti esteen jälkeen sain kyllä protestia heti siitä Dantelta pukkien merkeissä. Suhteutettu linja pitäisi ratsastaa niin siististi samassa rytmissä että jätkä ei suutu. Ei kai siinä, ihan reilu peli jos vaadin Dantelta tarkkuutta ja kuuliaisuutta niin Dantella on oikeus vaatia sitä myös minulta, hah! :D Koulutamme siis toisiamme! Kokonaisuudessaan valmennus meni kuitenkin hyvin ja saatiin hyvin korjattua mun virheitä ja lopputunnista jo pääsin vähän sisään siihen miten Dantte nyt toimii kun se ei olekkaan enään vahva!  Marjokin oli tosi tyytyväinen meihin, naurettiin ja muisteltiin kuinka villi Dantte oli vielä viime talvena ja kuinka paljon hevonen on rauhoittunut ja muuttunut menneen vuoden aikana, vaikka pylly välillä vielä lentääkin :)

Tällä hetkellä ollaan ajamassa pohjoiseen poikaystäväni kanssa. Mennään viettämään joulua 90-vuotiaan mummini luokse. Ihanaa päästä maalle jouluksi ja saada valkoinen joulu <3


Dantte viimejouluna, silloin oli luta Etelä-suomessakin.


Hyvää ja rauhallista joulua kaikille blogin lukijoille! :) 
Joulun jälkeen mulla onkin teille aika isoja uutisia ja muutoksia! 


19 kommenttia:

 1. "saatoin laukata reippaasti 3 eteen ja sitten ratsastaa taakse kaksi."
  Vai toisin päin?
  Kuitenkin: Hienoa, että Dantte kulkee hyvin! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Molemmin päin :D välillä otin liikaa kiinni alussa ja tykitin kohti estettä ja toisinpäin. Rytmi vähän hukassa! Kiitos paljon!

   Poista
 2. Näyttää kyllä oiken kivalta tuo teidän meno! :) Ratsastat tosi hyvin ja oot saanut Dantea tosi paljon eteenpäin lyhyessä ajassa!

  VastaaPoista
 3. Ei voi kuin hattua nostaa ja ihailla kuinka hienosti ratsastat haastavaa hevosta! Olen miettinyt, millainen Dantte on "siviilissä" - onko sillä kipakka ja häsä luonne muutenkin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä postausidea, voisin kirjoittaa siitä seuraavaksi. kiitos paljon kehuista :)

   Poista
 4. Teidän meno näyttää kyllä hyvältä ja nuo esteet oli jo valtavia! Jään odottelemaan tänne blogin toiseen päähän sinun uutisia ja muutoksia. Hyvää joulua sinulle Roosa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Heh, onhan niillä jo vähän kokoa :) Dantte tykkää kun pääsee hyppäämään isompaa!

   Poista
 5. Ihan hurjasti olette kehittyneet ja tosi hyvältä näyttää teidän meno pukeista huolimatta! Varmasti olette kesällä jo todella kovassa iskussa! Hyvää joulua sinulle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Mä toivon myös että ensi vuosi olisi meidän vuosi :) joulu meni jo mutta toivotan hyvää uutta vuotta!

   Poista
 6. Arvostan kyllä rauhallista ratsastustasi. Dante ei selkeästi ole mikään helppo ja sä olet niin tyyni siellä kaikkien pukkien aikana. Tosi hienoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Yritän kyllä parhaani mutta aina voisi olla vieläkin rauhallisempi ja vakaampi. Harjoitus tekee mestarin :D

   Poista
 7. En näe videolta onko sinulla kannukset jalassa vai ei, mutta auttaako pukitteluun jos menisi ilman kannuksia? Niin ei tule vahingossakaan tökittyä hevosta tai käytettyä jalkaa liian voimakkaasti. Täytyy kuitenkin sanoa, että alkuaikojen videoihin verrattuna hevonen on huomattavasti rauhallisemman ja kuuliaisemman oloinen! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ollaan käyty sekin vaihtoehto läpi eikä huomattu eroa menenkö kannuksilla vai en. Niissä tilanteissa kun se jää pomppimaan se jää myös todella pohkeen taakse ja mun on pakko saada se mahd. nopeasti eteenpäin. Pukittelu on myöskin kausittaista. Välillä se ei tee sitä juuri ollenkaan ja välillä ei meinaa mitenkään dantella pysyä hermot kasassa. Mutta kiitos paljon! :)

   Poista
 8. Näytät aika isolta hevosen selässä ja istut aivan takakaarella voisiko pukittelu johtua siitä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei johdu. Silloin kun se kuumuu, se pukittelee myös kevyessä istunnassa. Sitten kun se rentoutuu loppuu pukittelu vaikka "istuisin takakaarella". Silloin kun se hyppii ja loikkii joka suuntaan on aika vaikea keskittyä istumaan edempänä kun ensimmäisenä täytyy saada tilanne hallintaan. Eiköhän mun ammattitaitoiset valmentajat ja istuntavalmentaja osaa arvioida tilanteen :)

   Poista
 9. Minun hevosellani (nuori hevonen) käyttäytyi aivan samalla tavalla. Mitään vikaa ei mistään löytynyt, satulakin oli istuva. Lopulta päätin varmuuden vuoksi tähystyttää hevoseni vatsan, ja syy löytyi sitten sieltä...vatsahaava. Kun hoidettiin tämä pois, "oireilu" hävisi. Harmi, etten tutkinut aiemmin, koska uinuin ajatuksessa, että hevosella vain oli tuollainen "tapa". Ei ollut tavasta kyse. Opin tästä sen, että hevosen käytökselle löytyy AINA jokin syy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen kanssasi osittain samaa mieltä. Usko pois, hevosta on tutkittu ja hoidamme sitä parhaamme mukaan. Sen selkää hoidetaan vakituisesti ja se on tallilla missä on parhaat olosuhteet vatsahaavahevosen kannalta. Vapaaheinä, ulkoilevat laumassa koko päivän :) joskus on vain niin että syytä ei löydy ja on vaan tehtävä parhaansa. Ammattilaiset ovat sitä mieltä että sillä on vanha trauma selässä kaatumisesta jota hoidetaan vakituisesti ja se on mennyt vuodessa paljon paremmaksi. Hevosillakin on olemassa sellainen asia kun kipumuisti. Kun Dantte kuumuu/jännittyy, alkaa tämä pukittelu. Kouluratsastuksessa se ei tee sitä laisinkaan. Minulle on ensiarvoisen tärkeää että hevonen voi hyvin ja nauttii työstään :)

   Poista