Etusivu           Roosa           Amorodio d'Acheronte           Colorado

2.5. Ypäjän kenttäkilpailut

perjantai 8. toukokuuta 2015Viimeviikonlopun lauantaina aloitettiin kenttäkilpailukausi Ypäjällä! Brego starttasi harrasteen ja Dantella aloitettiin tutustumisluokasta. Lähtö oli aikainen, olimme pakanneet kaiken ja letittäneet hevoset valmiiksi edeltävänä iltana, toisinsanoen oltiin Elisan kanssa meillä klo 00:30... Ja herätys oli klo 3:00. Eipä siinä keretty kun reilu tunti torkahtaa, kun piti taas nousta ja lähteä kisoihin! Klo 4:00 sitten startattiin tallin pihasta heppojen kanssa kohti Ypäjää.

Paikalla oltiin ajoissa ja käytiin ilmoittautumassa. Otin Danten kouluverkkaan roimasti aikaa. Paljon kävelyä, ihmettelyä, maisemien katselua. Ei kiirettä. Pikkuhiljaa rupesin työskentelemään kevyessä ravissa ja laukkasin kevyessä istunnassa. Ravissa Dantte oli yllättävän cool mutta ekoissa laukoissa ei meinannut pysyä housuissaan. Oli ihana verrytellä rauhassa ilman kiirettä, ottaen monia välikäyntejä väliin, nollata kierrokset ja vaihtaa kuulumisa kenttäratsastuskavereiden kanssa. Danttekin rentoutui ja tuntui olevan ihan okei kymmenien hevosten seassa verryttelykentällä. Mitä nyt jännittyi välillä mutta sain sen aina rentoutumaan.

Jännittynyt ja selätön Dantte..

Vesileimattomat kuvat (c) Tiiti Talala

Kilpailukentälle siirtyessä valmistautumaan Dantte jännittyi uudelleen. Uusi kenttä, uudet hevoset, kouluaidat, hui. Koitin vaan pitää itseni coolina ja ratsastaa rennosti levollisella mielellä. Dantte liikkuu jännittyneenä tosi lyhyessä muodossa, ja sitä on lähes mahdoton vielä kisatilanteessa ratsastaa sieltä "ulos". Kotona me saadaan sitä jo aika hyvin pidemmälle kaulalle ja koko kroppaa rennommaksi, mutta kisoissa siihen on vielä matkaa. No onhan Dantte kuitenkin tosi kokematon varsinkin kouluaitojen sisällä, joten ei siltä nyt voi odottaakaan täyttä keskittymistä ja rentoutta, se on kuuma ja äkkipikainen luonne, ei mikään tasainen N-juna. Kotona se antaa sellaisia fiiliksiä koulua treenatessa että voin vain toivoa että joskus se voi suorittaa yhtä rennosti kisoissa!

Suoritus alkoi ihan lupaavasti, raviohjelma oli ehjä, mutta itse ratsastin koulupaperin mukaan radalle sisään pois keskihalkaisijalta ja ratsastin puolivuoltit ilman suoristusta joten niistä rokotettiin. Keskiravista tuli 7,5! Se oli tosi hyvä ja tasainen, Danten paras keskiravi kisoissa tähänmennessä. Raviohjelman jälkeen homma vähän plörähtikin käsiin kun Dantte jännittyi ja nosti väärän laukan ja sitten se hermostui siitä kun menikin "pieleen". Mutta olin tosi tosi ylpeä siitä että tämän jännittymisen jälkeen se osasi kuitenkin nollata ja rentoutua oikeaan laukkaan ja käveli hienosti ohjelman lopussa saaden käynnistä 6,5! Huikea parannus! Ensimmäisissä koulukisoissa kun ei kävelty askeltakaan :) 


Koulukokeen jälkeen käytiin kiireenvilkkaan vaihtamassa estekamat ja kävin kävelemässä radan. Tosi helppo ja kiva esterata, ei mitään erikoista. Eikun verkan kautta radalle. Esteradasta mulla ei oo oikeen mitään kommentoitavaa muuta kuin että Bravo! Dantte oli super hyvä ratsastaa ja teki just niinkuin pyysin ja ratsastin :) Ihan mahtava hevonen!


Danten jälkeen tulikin jo kiire vaihtaa hevosia, eli Dantte traileriin syömään ja Brego pihalle koulukokeeseen. Luultiin että meillä on superkiire mutta verkkaan saavuttaessamme huomattin että mua ennen oli vielä ainakin yli 10 ratsukkoa, joten no panik. Brego oli heti alkuun tosi hyvän tuntuinen, kuuliainen, rento ja letkeä. Mutta sitten se yhtäkkiä ikäänkuin heräsi ja rupesi spookyilemaan ohi meneviä hevosia ja niin edelleen. Mentiin ristilaukkavaihtoja jokasella askeleella sivuslaidia pari kertaa pitkin verkkaa. Yhden kerran melkein mentiin yhden ratsukon niskaan, pahoittelin kovasti asiaa.. Häpesin silmät päästä :D Mutta onneksi sain Breegon taas relaamaan jotenkin ja lähdettiin ihan ok fiiliksin radalle.

Taas kerran alku oli lupaava, hyvä sisääntulo, raviohjelma oli hyvä ja ehjä, ensimmäisestä laukkaympyrästä rapsahti 7. Kerkesin jo sekunnin miettiä että hei, nytkö tää hevonen on tajunnut relata täällä aitojen sisällä. No, oikean laukan jälkeen Brego haluskin sitten vaan laukata. Ihme ja kumma sain pidettyä sen lisätyn ravin ajan ravissa, mutta ei me mitään lisättyä ravia päästy esittämään. Sitten koko vasen laukkaympyrä meni oikeaa laukkaa tarjotessa. Neljännellä yrityksellä nousi vasen laukka, kiitin siitä Breegoa paljon ja kehuin ääneen. Koitin saada sen taas rentoutumaan, mutta ei se enään rentoutunut. Sääli, alku oli niin lupaava mutta sitten jännitys voitti.
Yritän kyllä kaikkeni ratsastaa näitä hevosia radalla tehokkaasti mutta rauhallisesti ja koitan rentouttaa niitä. Mutta väkisinkin tässä miettii kun kilpailee kahdella hevosella ja ne molemmat jännittyvät todella paljon kouluradalla että mitä jos se vika vain onkin minussa. Teen jotain tiedostamatonta siellä radalla mikä saa hevoset kipsiin ja hermostumaan? En tiedä, mutta positiivista on että onhan molemmat hevoset kuitenkin parantaneet kisa kisalta :) Se on pääasia! 

Koulukokeen jälkeen marssittiin tietenkin suoraan estekokeeseen. En vaivautunut kävelemään harrasteen rataa maasta vaan katsoin kentän laidalta muutamat suoritukset ja opettelin radan sitä kautta. Sitten vain verryttelyn kautta radalle. Brego teki myös ihan super radan, ei mitään moitittavaa :) Se oli innoissaan, skarppi ja terävä mutta täysin kuulolla! Tuli takas kun pyysin ja meni eteen kuin pyysin, juuri niinkuin pitääkin! Hieno Bleego!!
Suoritusten jälkeen Breegokin pääsi hetkeksi lepäämään, toisinkuin meikäläinen. Se oli vaatteiden vaihto ja kolmioleipä naamariin ja maastoratoja juoksemaan. Mulla oli 1,5h aikaa opetella harrasteen ja tuttarin maastoradat. Kävelin molempien luokkien radat kerran ja sitten kipitin jo takas trailerille hevosia hokittamaan Elisan kanssa. 

Bregon maasto oli ekana, mutta Brego meni harrasteluokan lopussa ja Dantte tuttarin alussa, joten nähtiin parhaaksi laittaa molemmat hevoset samaan aikaan kuntoon, ettei vahingossakaan tulisi kiire. Elisa jäi sitten odottamaan Danten kanssa kun kävin hyppäämässä Breegolla harrasteen radan, siksi Bregon maastosta ei ole muuta videota kuin gopro-video.

Maastorata meni yllättävän hyvin Bregon kanssa. Ensimmäisillä esteillä sitä sai kyllä kannustaa ja ratsastaa loppuun asti, mutta sen jälkeen se lähti aika hyvin vetämään. Vesi tietty vähän jännitti ja mentiin sinne ravilla mutta ei pysähdystä. Rengasestettä se yllättäen jostain syystä kyyläsi todella paljon! Brego oli sitä mieltä että en muuten varmana mene, se miltein pysähtyi ja oli menossa ohi, kunnes karjasin muutaman ärräpään niin se tajusi että kannattaa vaan mennä sutjakasti yli niin pääsee helpommalla ;) Vähän kyllä hävetti toi mun sponttaani kiroaminen, ei todellakaan ole urheilijamaista käytöstä ja ensimmäinen kerta ikinä kun multa pääsee kirosana maastoradalla.. Se vaan tuli jostain ku piti vähän karjasta että päästiin yli :'D hups.

Niinpä päästiin ilman estevirheitä maaliin! Olin unohtanut laittaa kellon päälle ja huomasin sen vasta puolessa välissä rataa joten päätin humpsutella sellasta mukavan reipasta laukkaa mikä minusta tuntui harrasteen temmolta ja tultiin 2 sekkaa vaille ihanneajasta maaliin! Aika hyvin on tarrautunut tonne selkärankaan noi maastoratanopeudet tässä vuosien saatossa :)
Bregon maastokokeen jälkeen olikin hyvin aikaa Danten maastostarttiin joten pystyin hyvin loppuverryttelemään ja kävelyttämään Breegon ennen Danttea. Hoidettiin jalat kylmäsavella ja Brego pääsi traileriin syömään ja lepäämään. Sitten hyppäsin Danten selkään ja eikun verkkaan, Täytyy sanoa että tässä vaiheessa rupesi jo oikeasti jalkoja painamaan ja väsyttämään. Mietin verryttelyssä kevennellessäni että mitenhän tulen maastoradan jaksamaan. Leikattu jalkani ei onneksi oireillut koko päivänä, mikä on erittäin hyvä merkki :) 

Verryttelyssä Dantessa ei ollut väsymyksen merkkiäkään. Laukkaa mentiin hirveää haipakkaa ja kerrankin saatoin antaa Danten edetä niin lujaa kuin lystää ja yhtäkkiä mentiikiin jo hirveetä rallia pitkin juhlakenttää ja oli pakko ottaa ohjusta vähän hallintaan muiden kilpailijoiden turvallisuuden vuoksi :D Esteillä Dantte oli tavallinen rohkea innokas itsensä. Lähdin ihan hyvällä fiiliksellä maastokokeeseen.

Lähtökarsinasta lähtiessä Dantte olisi halunnut lähteä ihan täysiä eikä millään meinannut hyväksyä että mua pitää kuunnella. Kolmella ensimmäisellä esteellä sain tosissaan ratsastaa kaikilla taidoillani ettei menty ohi. Dantte loikki ylös ja sivuille ja joka suuntaan aina 10m ennen estettä. Muutamalle esteelle oli pakko käyttää vielä raippaa koska vielä viimeisessä askeleessa mulla oli sellainen olo että se voi livahtaa tästä ohi. Kolmannen esteen jälkeen Dantte tajusi idean eikä enään tarvinnut juurikaan varmistella. Täys työ siellä selässä täytyi tehdä, että sen hevosen sai pidettyä a) reitillä b) hallinnassa. Niin paljon intoa, energiaa ja pitkää jalkaa samassa hevosessa että se ei tiedä miten päin sen pitäsi mennä :D
Niinpä pidin koko radan Danten aika ylikontrollissa jonka takia meille tuli jonkin verran yliaikaa. Pari kertaa päästin sen etenemään ja siitä tuli niin vahva että mulla meni seuraavat 100m saada se edes jotenkin kuulolle. Enkä halua opettaa sitä siihen että se saa viedä ratsastajaa maastoradalla kuin märkää rättiä, joten mielummin rauhassa ja yliaikaa kuin vaarallisen lujaa ilman jarruja. Siispä saavuttiin maaliin ilman estevirheitä muutamien yliaikavirheiden kanssa!
Olin ihan superiloinen ja tyytyväinen molempiin hevosiin! Ekat kenttäkisat ja puhtailla maastoilla maaliin, ihan huikeeta! Ja molemmat teki myös erinomaset puhtaat estekokeet! Koulukokeissa on vielä paljon hiottavaa, meillä jokaisella. Mun täytyy yrittää tarkastella itseäni ja omaa ratsastusta onko mussa jokin vaikuttava tekijä mikä saa hevoset jännittymään radalla ja hepat tarvii vaan sitä hyvää kokemusta ja rutiinia. Ja tietysti treeniä kotona. 

Sunnuntaina me mennään Keravalle alue-estekisoihin, Ansku menee Breegolla 60cm ja mä meen sillä 90cm. Ja Dantte hyppää 100cm ja 110cm :) Sitten onkin Niinisalon kenttikset mihin lähdetään vain Danten kanssa ja sitten on vähän taukoa kisoista. Päätin mennä Dantella toukokuussa nyt aika tiheeseen kisoja koska kesällä kisatarjonta on todella heikkoa ja hiljaista... Joten täytyy nyt käydä nämä Toukokuun kisat läpi mitä on tarjolla!

Kiitos tuhannesti ihanilla kuvaajille! Kerrankin sain paljon kuvia kisoista, ihanaa :) 

25 kommenttia:

 1. Roosa! Mahtavaa työskentelyä kokemattomien hevosten kanssa !!! Näin se Homma etenee!

  VastaaPoista
 2. Noi Dantten etujalat on kyllä niin mahtavat :D

  VastaaPoista
 3. Mikä GoPro sulla on noissa joissain videoissa käytössä?? :)

  VastaaPoista
 4. Mietit mitä teet, no istuntasi näyttää siltä, että pyydät hevosta eteenpäin ja et ole itse rento. Istuntapainoitteisille koulutunneille siis :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Et ilmeisesti ole lukenut Roosan blogia ennestään? Etkö huomannut AT Ratsastuspilateksen banneria sivulla? Roosa on käynyt Aira Toivolan istuntavalmennuksissa jo muutaman vuoden. Coloradon kanssa istunta oli loppuaikoina todella eleetön ja siisti. Voisin kuvitella, että näiden kahden hevosen askellajit eivät ole helpoimpia istua ja on varmasti vaikea istua rennosti ja oikeaoppisesti jännittävien nuorien hevosten selässä :) Ja mielestäni jos jokin on Roosan istunnassa tällä hetkellä "pielessä" niin näyttää minun silmääni siltä että hän yrittää hidastaa ja saada alta juoksevia hevosia odottamaan istunnalla, mikä on minun mielestäni oikein, kun että ajaisi niitä istunnalla eteen. No, mielipiteitä on monia mutta uskon että Roosa kyllä varmasti tekee töitä kehittyäkseen istunnankin saralla.

   Onnea Roosa hienosta kauden aloituksesta, jatka samaa hyvää työtä hevosten kanssa!

   Poista
  2. Esitettyyn kysymykseen asiallinen vastaus otti nyt jotenkin tunnon päälle? Istunta on keno ja jalat menossa ennen kehoa, joten kyllä kannattaisi satsata asiaan lisää, vaikka siihen olisikin jo panostettu ja jos on, niin hyvä niin. Ei kaikesta aina kannata loukkaantua :) (yksi kehityksen askel on juuri miettiä miksi, ja sen jälkeen toimia myös parantaakseen asiaa)

   Poista
  3. Olen otettu että joku ihminen on nähnyt noin paljon vaivaa "puolustaakseen" minua :) Kiitos myös kehuista ja tsempeistä Anonyymille!

   Mutta niin, tiedostan kyllä että varsinkin Breegon kanssa istuntani menee todella huonoksi, työnnän jalat eteen ja haen siitä tukea istuntaani. Menen myös helposti liian etunojaan keskittyessäni vaikuttamaan hevoseen keskivartalon lihaksilla. En todellakaan pidä tämän hetkisestä istunnastani ja mietin moneen kertaa kehtaanko kouluvideoita edes julkaista, mutta rehellisyyden nimissä ne kuitenkin näytille laitoin :) Kummallakaan hevosella ei tosiaan ole helpot askellajit istua ja molemmat tarvitsevat hirveästi tukea istunnalla varsinkin kisapaikalla pysyäekseen edes jonkinlaisessa raamissa. Jos en vaikuttaisi mitenkään molemmat juoksisivat pää pystyssä kuin hirvet luonnon helmassa ihmetellen kisojen vilskettä :) Breegon vatsan malli on myös sellainen että se työntää ratsastajan jalat helposti kainaloihin ja niitä on vaikea pitää oikealla paikalla varsinkin flättäriestesatulalla koulutyöskentelyssä.

   Mutta en nyt pelkästään puolustele, tiedostan kyllä että istunnassani on paljon työtä ja aijon kyllä panostaa asiaan sen verran kuin talous antaa myöten, raha kun ei mulla kasva puussa. Joten turha murehtia ettenkö miettisi että miksi tai toimisi parantaakseni asiaa :) Kiitos kuitenkin palautteesta!

   Poista
 5. Ihanat nuo Danten korvat tuossa videolla, näyttää kysyvän ihan non stoppina että "mitä? Mihin? Tuonne? Tänne? Joko? Nyt? Tuo? "

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo ei kyllä tarvitse miettiä onko hevonen innoissaan, heh ;)

   Poista
 6. Hieman eri meininki Danten kuin Breegon liikkeissä, Breegolla niin tasaista ja Dantte loikkii sen minkä kerkeää :D Nostan kyllä hattua, että pysyt tuollaisen jousijalan kyydissä ja pystyt vaikuttamaan siihen noinkin hyvin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo onhan niillä ihan erillaiset liikeradat ja rakenteet :) Molemmissa paljon hyvää! Kiitos paljon, yritän parhaani! :D

   Poista
 7. Ihan huippua, et meni noin hyvin! Nyt vasta tajusin, että tosiaan olit kahdella "pöllöllä" ykspäiväisissä kenttiksissä..:D

  VastaaPoista
 8. Vautsi kuinka hienosti meet molempien kanssa! Paljon onnea hyvistä suorituksista:)

  VastaaPoista
 9. Kyllä sulla näyttää olevan täysi työ tuon Dantte-koikkaloikka-hääräpetterin kanssa :D Ihailtavaa menoa! Ja vielä kun se on tuollainen kapoinen luikero. En varmasti osuisi yhdellekään esteelle sen kanssa.
  Danten koulu on parantunut tosi paljon, ja eiköhän Bregokin ensi kerralla saa pidettyä hermonsa paremmin kurissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai niin, hyvin tsemppasit myös Bregon kanssa haastavalla maastoradalla!

   Poista
  2. Kiitos ihanasta kommentista! :) Joo ei toi Dantte iha helpoimmasta päästä oo, pitää vaa olla skarppina ja tehdä parhaansa! Dantte kehittyy kyllä hurjaa vauhtia, kotona tekee jo tosi kivaa koulua mutta kisoissa tietty sitten jänskättää :) Brego oli myös hyvin rohkea maastossa!

   Poista
 10. Voi että niin ihana kuulla hyvn menneistä kisoista! Super hyvää työtä molempien kanssa :) Vitsit että tykkään katella näitä goprolla kuvattuja videoita maastoradoilta, oonkin niitä jo ootellu ;)
  Hyvä te!! Ps. Noi Dantten jalat on ihan huikeet :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anni! :) Joo mäkin tykkään gopro videoista ;) Danten jalat on kyllä hauskat, ite oon jo tottunut niihin! :D

   Poista