Etusivu           Roosa           Amorodio d'Acheronte           Colorado

Marjon estevalmennus ja Breegoilua.

perjantai 27. maaliskuuta 2015Keskiviikkona Marjo tuli taas hypyttämään mua ja Danttea. Edellisestä kerrasta oli taas vierähtänyt useampi viikko, sillä välissä oli Piian valmennukset ja sen jälkeen olinkin sairaana toista viikkoa. Nyt flunssa rupeaa olemaan kutakuinkin selätetty, mitä nyt vielä nukkuessa saan yskimiskohtauksia. Itseänihän tässä saan vaan syyttää kun rehkin monta päivää äärirajoilla sairaana. Ei tainnu elimistö tykätä hyvää. Danttekin pudotti kengän viimeviikolla ja saatiin kengittäjä vasta tälle viikolle joten silläkin oli alla kevyt jakso, koska sen kaviot ovat niin herkät ettei sitä pahemmin ratsastella ilman kenkää.

Verryttelyssä Dantte tuntui yllättävän hyvältä. Alkuun omaan tapaansa vähän jännittynyt mutta yllättävän nopeasti se rentoutui ja rupesi keskittymään hommiin. Sitä on nykyään suorastaan ilo ratsastaa, se on niin miellyttämishaluinen ja kuuliainen sileällä, kehittyy ihan hurjaa vauhtia! Viime kerralla sovittiin Marjon kanssa, että otan gramaanit seuraavalle tunnille verryttelyyn mukaan. Dantella on ollut tapana ottaa vähän liikaa kierroksia kavalettityöskentelystä. Se nostaa pään "mun syliin", tiputtaa selän alas, pukittelee ja loikkii. Se on niin kapea ja lyhytkaulainen hevonen, että mun on käytännössä mahdoton päästä siihen "käsiksi" kun se menee tähän tilaan. Niinpä olen nyt muutamia kertoja ratsastanut sillä itsekseni kavaletteja gramaanien kanssa. Ekalla kertaa järkytys oli melko suuri ja Dantte ei voinut käsittää miksei se saanut liikkua kirahvin lailla. Pikkuhiljaa kerta kerralta se on kuitenkin ymmärtänyt että kavaleteillakin pitää keskittyä, olla kuulolla ja kantaa itsensä.

Niinpä verryteltiin ekoja hyppyjä gramaanien kanssa. Dantte olikin yllättävän hyvä ja rauhallinen. Gramaaneista on selkeästikkin ollut apua kavalettityöskentelyyn ja kevyessä laukassa työskentelyyn. Se on nyt jo paljon rennompi ja pehmeämpi kuin ennen, eikä pukittelua tapahtunut kertaakaan. Kevyessä laukassa se on tajunnu pysyä pyöreänä ja venyttää selkää ja kaulaa eteenalas. Se on ajottain jo tosi miellyttävä ja rento työstää kevyessä laukassa! Kun noin kuukausi takaperin kun nostin laukassa pyllyn penkistä niin Dantte jännittyi heti ja rupesi pukittelemaan. Nyt alan saamaan sitä jo siihen malliin missä sen kuuluisi liikkua sitten maastoradalla. Pitkällä kaulalla ja tuntumalla eteenpäin eikä jännittyneenä selättömästi ylöpäin pää sylissä.

Verkan jälkeen gramaanit otettiin pois ja hypättiin muutamat linjat ja sitten lopuksi rataa. Pääosin Dantte oli tositosi kiva eikä se rynninyt esteille enää yhtään niin pahasti kuin Piian valmennuksessa. Kerran jouduttiin yhdellä linjalla ottaa se seis ja se riitti. Sen jälkeen löytyi taas jarrut ja järki.  Valmennuksesta jäi hyvä fiilis ja tuntuu että jokaisen hyppykerran jälkeen tuntuu, että kehitytään ja opitaan tuntemaan toisiamme paremmin! Eiköhän meistä ihan kelpo ratsukko hioudu :)

Marjon valmennuksen jälkeen hyppäsin vielä Breegolla. Otin muutamia verryttelyhyppyjä, pari linjaa ja sitten lopuksi rata. Lopuksi esteet olivat parttiarallaa siinä 90-100cm korkuisia. Breegokin oli hurjan paljon parempi kuin mitä se oli Piian treeneissä. Paljon kuuliaisempi, vaikka olis sillä kyllä vauhtia riittänyt tälläkin kertaa! Lopuksi mun jälkeen Ansku hyppäsi vielä kyytiin ja otti muutamat pienet hypyt ja teki loppuverryttelyt. Ansku nimittäin tippui mun estetunnilla tossa viikko takaperin, joten nyt heti kun vain Ansku pääsi takaisin selkään niin hyppäämään, jotta vältyttäisiin mahdolliselta hyppypelolta.Oon ratsastanut muutenkin nyt Breegoa useampana päivänä Anskun parannellessa niskaansa. On ollut tosi kiva, että olen päässyt ratsastamaan sitä kunnolla sileällä ja pureutumaan sen vinouteen ja heikkouksiin. Sillä mun olis kuitenkin tarkoitus mennä Breegolla kenttäkisoja niin sillä koulukokeellakin on suuri merkitys lopputuloksiin :) Breego on hyvin toispuoleinen, oikeaan kierrokseen se jaksaa kantaa paljon paremmin kuin vasempaan. Vasemmassa kierroksessa ei meinaa paukut riittää ja kun suoristan sitä niin muoto ja tahti on hyvin paljon epätasapainoisempaa kuin oikeassa kierroksessa. Ollaan myös harjoteltu paljon siirtymisiä. Aluksi Breego otti ravi-laukka siirtymisistä tosi paljon kuumaa ja homma meinas mennä sähläämiseksi. Mutta lopulta se tajusi idean ja teki aika kelpo siirtymisiä! Sanoinkin Anskulle että nyt loppuu turhanpäivänen "sunnuntaiajelu" ja pitää ruveta oikeesti työstämään paljon siirtymisiä ja ratsastaa hevosta suoremmaksi. Jokainen minuutti siellä selässä pitää käyttää tehokkaasti. Toki Breego on kehittynyt paljon vuoden sisään ja perusratsastettavuus on parantunut kivasti senkin aikana mitä minä olen hevosta tuntenut.

Tässä Anskun kasaama kooste mun Breegoratsasteluista. Siihen on laitettu huonompia pätkiä ja sitten vähän parempia pätkiä. Parhaimpia pätkiä Ansku ei edes saaanut videolle. Itsekriittisenä ihmisenä oma istunta ja ratsastus näyttää ihan kamalalta.. Lisäksi mun persus ei mahdu mitenkään tohon Breegon 16 tuumaseen penkkiin, siks näyttää siltä että tursuan kokoajan takakaaren yli. Toivonmukaan meno paranee taas treenin ja valmentautumisen myötä ja kehonhallinta palautuisi etten hyllyisi noin paljoa! Ei sillä, Breegon ravi ei kyllä oo maailman helpoin istua!
Lauantaina olisikin tarkoitus mennä Jokelaan estekisoihin molempien heppojen kanssa metsästämään kvaaleja kenttäkisoja varten. Breegolla hyppään 80cm ja 90cm, Dantella 90cm ja 100cm. Saa nähdä miten menee, Jokeran maneesi on hyvin kapea joten voi olla haastetta kääntämisessä ;) Mutta ei auta kuin opetella ja ratsastaa! Pitäkää peukkuja!

5 kommenttia:

 1. Ihana Dantte! Mikä musa tossa viimisessä videossa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt en osaa kyllä vastata siihen, käyppä kysymässä Anskun blogin puolella! Kuningas Brego niminen blogi. Dantte kiittää :)

   Poista
 2. Etkös sää oo vähän liian iso tuon dantten selkään? Just sayin.. O.o

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis........ okei mitä helvettiä, meen sanattomaks ihmisten tyhmyydestä...

   Poista
  2. :DD Hassu kysymys, koska Brego on Danttea paljon pienempi, joten miten koet että olen juuri Dantelle liian iso? No onhan mulla vähä levee persus mutta tuskin se mun alle kuolee ;) Korkeutta sillä on kuitenkin riittävästi mutta se on tosi silakka malliltaan joten helpostikkin pitkien kinttujeni kanssa näytän sille isolta ;) Hah!

   Poista