Etusivu           Roosa           Amorodio d'Acheronte           Colorado

19.4. Mantorp CNC*

torstai 1. toukokuuta 2014Anteeksi blogin hiljaiselosta. En jostain syystä ole saanut julkaistua tänne viikkoon mitään, mutta nyt bloggeri rupesi toimimaan. En tajua mistä moinen johtui, oliko vika omassa koneessani vai bloggerissa, ennen tuollaista ei ole käynyt..

No anyway, meidän toiset ja viimeiset kilpailut Ruotsissa oli 19.4. Mantorpissa. Mentiin siellä CNC* ja kilpailu oli myös yksipäivänen. Päivä oli tosi kuuma, ihankuin keskikesällä. Ei tuulta ollenkaan ja lämpöä oli varmaan n. 25 astetta. Sää vaikutti Loreen tosi vahvasti ja se oli koko kisapäivän tosi nihkeä ja hidas.

Saavuttiin kisapaikalle ajoissa ja mulla oli n. 50min aikaa verkata. Koulukoe oli nurmella ja verkka-alue oli mukavan iso, mutta toisessa päässä aluetta pohja oli aika kehno ja kuoppainen. Rauhassa siinä ratsastin Lorea rennommaksi ja kuuliaisemmaksi, odottamaan apujani. Jotenkin se ei vaan tuntunut hyvältä. Se oli kiireinen ja juoksi alta, mutta silti jumalattoman hidas jalalle.

Missään vaiheessa verryttelyä en oikeesti saanut sitä tuntumaan hyvälle. Se oli sinnepäin muttei kuitenkaan. Minua ennen pidettiin luokassa 20min tauko ja tauon jälkeen minua ennen piti mennä yksi ratsukko. Olin siis valmistellut ajatuksissani asiat niin, että katson sitten minua edeltävältä ratsukolta vielä ohjelmakohtia läpi muistin virkistämiseksi ja että aloitetaanko rata sisältä vai ulkoa.

Noh, ei sitä minua edeltävää ratsukkoa sitten näkynyt missään ja rupesin stressamaan. Hevonen oli vetelä ja nihkeä ja en tiennyt milloin olisi vuoroni startata. Hetkeni siinä pyörin ja sitten tuomari huusi ruotsiksi jotain sieltä kaukaa. Sitten yksi rouva tajusi sanoa minulle englanniksi "It's your turn.". Siinähän mulla meni sitten ihan pasmat sekaisin. Kysyin häneltä että aloitanko suorituksen ulkoa vai sisältä ja hän sanoi että saat kiertää radan ulkoa ja sitten aloitat. Niinpä lähdin kiertämään rataa ja sitten eikun menoks.

Suoritus ei tuntunut oikein hyvältä. Mitään isoja rikkeitä ei tullut, mutta edelleenkin se kaivattu energisyys ja "helppous" puuttui. Homma meni pakertamiseksi ja varsinkin ravissa tuli omaan silmään usein tahtirikkoja. Alaspäinsiirtymiset olivat töksähteleviä eikä sulavia. Niissä paljastui se kuinka hidas jalalle Lore oli eikä se ollut pohkeen edessä. Tågarpissa suoritus meni sen verran paremmin etten osannut olla tyytyväinen tähän rataan, vaikka se oikeasti oli ihan hyvä! Ja paljon parempi kuin moni muu suoritus viime kaudelta.Päätin mennä estekokeen ilman että halusin tietää koulutuloksia. Tomi sai jo omalta osaltaan kuulla tässä välissä mun pettymyksen koulukokeen osalta. Estekokeessa Lore hyppäsi ihan hyvin, mutta energia oli vähissä. Tiesin että pitää tehdä lyhyt verkka ja radalle etten väsytä hevosta yhtään enempää.

Rata meni ihan ok, päätin ratsastaa radalla asenteella "ihan sama miten menee tai minkä etäisyyden ratsastan niin yli mennään". Ratsastukseni oli jo huomattavasti rennompaa kuin Tågarpissa. Ja yllätysyllätys, meiltä tuli VAIN YKSI puomi alas! JUHUU!!! Sekin sarjan b-osa, joten pudotus johtui varmasti silkasta väsymyksestä.Fiilis nousi taas huomattavasti hyvästä estetuloksesta ja sitten Tomi hihkaisi vielä esteradan jälkeen katsottuaan equipea että "Roosa, sä sait siitä sun mielestä huonosta radasta 67%!!!". Olin kyllä niin tyytyväinen. Vaikkei Lore tuntunut olevan parhaassa terässä niin tulokset olivat silti mukavat. Sitten käytiin vet-chekissä ja Lore pääsi syömään traileriin ja lepäämään.

Tässä välissä oli runsaasti aikaa, kävelin maastoradan 2 kertaan. Olin kävellyt sen jo 2 kertaa edellisenä päivänä. Syy näin moneen radankävelyyn oli siinä, että suurinosa radasta meni metsässä polkuja pitkin ristiin rastiin! Moneen kertaan olin ihan pihalla missä rata menee ja minne piti mennä. Rata oli kyllä ihan hauska, ja sitä olisi ollut mukava ratsastaa rauhallisemmassa tempossa. Mutta se ei todellakaan ollut ideaali 1* radaksi 520m/min vaativan tempoon. Oli kinttupolkua, yllättäviä jyrkkiä ylä- ja alamäkiä, mutkia, kovaa ja pehmeää pohjaa, kapeita polkuja. Tehtävät olivat kivoja ja esteet suloisia mutta tiesin jo silloin hiljaa mielessäni että tämä rata ei sovi meille. Se oli täysin erillainen verrattuna Tågarppiin.Kun maastokokeen aika tuli ja olin verryttelyssä, Lore oli edelleen aika väsynyt. Kyllä se liikkui eteen ja hyppäsi hyvin ja innostui esteistä mutta ei siinä ylimääräisiä mehuja enään ollut. Mutta niin se tuppaa vähän aina olemaan alkukauden kisoissa.. Verryttely oli aika inhottavasti jyrkässä mäessä. Lisäksi siellä oli vain harrasteen ja tutustumisluokan tukkeja, ei mitään muuta... No, verkka meni ihan hyvin ja oman lähdön vuoro tuli.

Kun sain luvan ratsastaa, Lore oli ihan unessa, se ei tajunnu ollenkaan että oltaisiin lähdössä johonkin. Sain ihan ratsastaa sitä kunnolla ekalla esteelle ja sen jälkeen patistaa etenemään. Sen jälkeen se meni ihan hyvin omaa tahtiinsa. Ennen 8 estettä jo metsässä yhtäkkiä havahduin siihen etä unohdin laittaa kameran päälle... Hittovie!! Siinä laukatessa painoin sen sitten päälle :D

8. este oli mökki, jolta oli suora etäisyys kivi-esteelle. Sellaisten kuusipuskien välissä oli kivi, jonka yli piti hypätä. No, vaikka etäisyys oli ihan hyvä niin Lore ei hahmottanut sitä, se juoksi siitä jotenkin läpi. En tiedä miten ihmeessä se sai siitä itsensä yli hyppäämättä ja vielä kaatumatta. Kauhea rytinä kävi ja sitten se vain jatkoi niinkuin mitään ei olisi tapahtunutkaan. Tunnustelin siinä laukatessani että miltä hevonen tuntui. Päätin jatkaa seuraaville esteille ja katsoa miten hevonen jatkaa. Lore jatkoi koko loppuradan hyvin ilman ongelmia. Saavuttiin maaliin rasitteena 13sekuntia yliaikaa. No, olihan se arvattavissa, mutta kyllä se harmitti kun menetin 6. sijan sen takia. Olin pettynyt, purin hammasta, vaikka samalla iloitsin puhtaasta maastoradasta. Oli tosi ristiriitaset fiilikset. Mä niin odotin sitä sijoitusta ja ratsastin niin hyvin maastossa kun pystyin ja niillä pätkillä niin "lujaa" kun koin turvalliseksi, mutta se ei riittänyt.

Kyllä mä sen jo radankävelyssä tiesin ettei me tulla sieltä aikaan. Lore on niin paljon isompi ja raskaampi hevonen kuin moni muu, ettei sen kanssa voi mennä urku auki ilman aivoja. Sen kanssa täytyy ratsastaa järkevästi. Paljon kevyemmän tyyppillä hevosilla voi mennä huonoissakin paikoissa lujempaa ja ottaa riskejä, koska on todennäköisempää että ne pysyy pystyssä kuin tommonen Loren tyyppinen raskas hevonen.

Noh, trailerialueella hevosta purkaessa huomasin sitten Loren vasemmassa takajalassa haavan. Luulen, tai olen melko varma että se oli tullut siitä kivi-esteestä. Kisapaikalla ei ollut juoksevaa vettä, joten haavan huuhtelu oli hankalaa. Kylmättiin hevonen muuten ja se käveli 30min startin jälkeen samalla kun pistin kamoja kasaan. Siitä sitten ajettiin 10min tallille ja siellä haavanhoitoon ja jalkojen pesuun. Haava ei onneksi ollut syvä tai viiltohaava, vaikka se aluksi siltä näyttikin. Se oli raapaisuhaava että karvat ja vähän ihoa oli lähtenyt. Lore vaikutti ihan ok:lta mutta väsyneeltä.

Jalkapesun ja kylmäsavien jälkeen se pääsi karsinaan syömään ja lepäämään. Lähdettiin Tomin kanssa käymään vielä kaupassa etsimässä epätoivoisesti jotain mikroruokaa. Mutta ruottalaiset ei syö mikroruokaa!!! Se tuli huomattua tän reissun aikana. Missän kaupassa ei ollut valmisruokia. Tosi vähän jotain pakasteruokia ja nekin tosi kehnoja..

Loppupeleissä kun pääsin siitä pettymyksestä yli, että menetin sijoituksen, kisa oli tosi onnistunut. Hyvät kouluprosentit, hyvä estekoe ja hyvä maastokoe, ei kieltoja! :) Selkeästi talven kova työ on tuottanut tulosta ja toivon että saataisiin pidettyä yhtä hyvä moodi Suomessakin. Olen niin ylpeä Loresta, se on niin kiva heppa!

Harmittaa ihan hirveästi se räpiköinti sillä kiviesteellä, Lore ei tosissaan nähnyt sitä ollenkaan :( Kypäräkameravideolta huomaa aika hyvin kuinka hyvin kivi "uppoutuu" taustaan. Joten en yhtään ihmettele ettei Lore sitä nähnyt. Jälkeenpäin jalka turposi aika lailla ja oli selkeästi kipeä. Ja onko nyt mikään ihme jos kuvittelee itse potkaisevansa jalan kiveen ihan täysiä.. Nyt turvotus on laskenut jo läheskokonaan. Tää oli mulle ja Lorelle eka tapaturma tai haava maastokokeesta. Näitähän sattuu kaikille tämän lajin parissa, nyt oli meidän vuoro. Näille ei voi mitään ja nämä on niitä riskejä mitä me otetaan kun tätä lajia harrastetaan. Siispä toivotaan Lorelle pikaista paranemista :)

Tässä tämä kivieste....

30 kommenttia:

 1. Onnea taas hienosta suorituksesta! Ihanaa katsottavaa ja kuunnteltavaa tuo maastovideo, kuinka tsemppaat ja kehut hevosta. Olette upea pari. :)

  VastaaPoista
 2. Missä koululuokissa korvahuput on kielletty? kun mä oon ainakin oppinut että ne on joissain kielletty.. kattelin vaan et Lorella oli. hienosti muuten menitte mun mielestä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, kieltämättä näyttää vähän siltä kun sillä olisi korvahuppu, mutta ei sillä kyllä ollut koulukokeessa! :D Vain estekokeessa :) Mä en tiiä miten ne säännöt menee, kun ei oo ollu tarvetta perehtyä kun en käytyä koulukokeessa, joten en osaa auttaa :S Mutta kiitoksia!

   Poista
  2. anolle; mun mielestä nykyään korvahuput koulussa on sallittu ulkokisoissa, hallikisoissa kielletty :)

   Poista
  3. uusien sääntöjen mukaan saa olla koulukisoissa/kokeissa korvahuppu :)

   Poista
 3. Sä oot Roosa niin rohkea!! Hyppäät hienoja ja isoja ratoja, karautat ruotsiin kilpailuihin yms. Toimit innoittajana monelle muulle ratsastajalle, mahtavaa ja onnea!! :)

  VastaaPoista
 4. Huh, tuo kivieste... Aika häijyn näköinen! Mutta hienosti ratsastettu Roosa!! :)

  VastaaPoista
 5. Kisat menivät tosi hyvin olosuhteisiin nähden. Yhtäkkinen lämpötilan muutos saa minkä tahansa hevosen nuutuneeksi, joten saat olla ylpeä Loresta! :)

  VastaaPoista
 6. Teillähän meni tosi hyvin! Onnea Roosa!
  Lorelle paljon terkkuja, ja pikaisia paranemisia! :)

  VastaaPoista
 7. Tosi paha visuaalisesti tuo kivieste, en yhtään ihmettele että Lore ei tajunnut sitä. Onneksi ei käynyt pahasti.

  Nuo polut näyttää ihan älyttömiltä :) Harmi että 13 sekuntia aiheutti sijoituksen menettämisen, mutta henkisesti olitte sijoittuneita kuitenkin!

  Olette upea pari!
  t. Niina

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, toivotaan ettei käynyt pahasti, toipilaina vielä ollaan.. Mutta kiitos hirveästi! Joo Lore teki kyllä hienon kisan :)

   Poista
 8. Mä kävin joka päivä viimeviikolla ihmettelemässä missä postaus viipyy ja vihdoin se oli ilmestynyt!! :)

  Hyvinhän teillä meni, en olisi itsekään nähnyt tuota kiveä ellet olisi sitä maininnut :(

  Koskas on seuraavat kisat?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia! :) Seuraavat kisat on nyt vähän kysymysmerkkinä kun Lore loukkasi sen jalkansa niin ei tiedetä milloin se on kunnossa..

   Poista
 9. Hei, voisitkohan tehdä postauksen siitä, mitä pakkaat tuollaisille pidemmille reissuille (kuten nyt tuo Ruotsin reissu)? Olen nimittäin itse mahd. lähdössä hepan kanssa reissuun ulkomaille ja olisi mahtavaa saada hieman vinkkejä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, hyvä idea! Voin tehdä, kunhan tää kiire tästä hellittää :)

   Poista
 10. Pelottavan näköinen tuo kivieste! :D

  VastaaPoista
 11. Onnee hyvästä suorituksesta! Haha Mantroppiin eksyy helpommin, kun Niinisaloon :D Muistan, kun kävelin mun maastorataa viime vuonna ekaa kertaa siellä ilman karttaa, kun niit ei ollu viel tullu.. :D Voit kuvitella ku tallasin siellä edestakas niitä polkuja ja ettien seuraavaa estettä :D Mut anyway, hyvä Lore ja sä<3 :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jessica! :) Haha joo se oli kyllä ihan sokkelometsä, ei ehkä jääny iha mun lempparikisapaikaks! :D

   Poista
 12. Hah, ei mun hevonen vaan ymmärtäis hypätä tollasta kiviestettä! :D

  VastaaPoista
 13. Onks lorelle käyny jotai ku etit hevosta loren rinnalle? vai ihan kehittymis mielessä? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan kehittmismielessä että pääsis vakituiseen ratsastaa muita hevosia : )

   Poista