Etusivu           Roosa           Amorodio d'Acheronte           Colorado

Vastauksia kysymyksiin 2.

maanantai 18. elokuuta 2014Miten usein käytät ratsasessa raippaa tai/ja kannuksia?
- Käytän kannuksia lähestulkoon aina, joskus menen vaihtelunvuoksi ilman. Kouluraippaa käytän erittäin harvoin sillä Lore ei oikein siedä sitä, sitä tulee tosi pukkiherkkä sen kanssa. Esteillä on aina esteraippa matkassa. 


Millaista raippaa ja kannuksia yleensä käytät? 
- Esteillä ihan tavallista sääntöjen mukaista raippaa. Tai ei se kovin tavallinen ole, horzen glitteritaikasauvaksi sitä sanon ;D Kannuksia käytän koulussa ja esteillä 2cm katkaistuja ja maastoradalla vasarakannuksia.


Ootko koskaa menny Lorella ilman satulaa?
- Olen monestikkin, en vaan tee sitä kauhean usein sillä Lorella on niin kamala selkä istua, iso säkä ja korkea selkäranka. 


Oliko viimeisin tippumisesi pahin kaikista?
- Ei ollut, mutta yksi pahimmista. Vuonna 2009 tipuin ystäväni hevoselta vakavasti isosta katapulttipukista ja hevonen kirjaimellisesti polki päälleni, potkaisi selkään ja päähän niin että kypärään jäi hokinreijät.. Silläkään kertaa ei ihme kyllä luita murtunut, mutta vietin viikon sairaalassa seurannassa ja en kyennyt liikkumaan viikkoon. Lääkärit olivat suorastaan ihmeissään miten selvisin vain ruhjevammoilla. 


Millainen viikko treeni teillä on? (Maastot, esteet, koulu, vapaa päivä ym)
- Estevalmennuksia on kerran viikossa tai kahdessa. Sitten teen sen lisäksi kerta viikkoon puomi/kavaletti/jumppa treeniä. Talvikaudella valmentautuminen on viikottaista ja paljon intiivisempää, kisakaudella sitten tarpeen mukaan. Kouluvalmennuksissa pyrin käymään 1-2 kertaa viikkoon riippuen rahatilanteesta. Muina päivinä treenaan itse koulua tai maastoillaan. Lorella on kerran viikkoon kävelypäivä. Pyrin jaottelemaan eri lajien treenipäivät pitkin viikkoa, sillä esim. jos Lorella ratsastaa 3 päivää putkeen koulua, niin sillä palaa päreet kolmantena päivänä. Se kaipaa vaihtelua ja treenien monipuolisuutta jotta se on tyytyväinen.


Kun Lorella on vapaa onko se oikeasti vapaalla vai kävelytätkö ym sen?
- Nuorempana sillä saattoi olla ihan tarhailupäiviä, mutta tänä päivänä pyrin siihen että se kävelisi vapaapäivinään 20-40min. 


Irtohypytätkö Lorea koskaan?
- En juurikaan, ei siitä ole mitään hyötyä kokeneelle ja vanhalle hevoselle. Olen irtohypyttänyt sitä ehkä alle 5 kertaa 4 vuoden aikana. Se ei oikein tajua sitä hommaa eikä nauti siitä yhtä lailla kuin ratsastajan kanssa :)


Juoksutatko Lorea usein?
- En mitenkään systemaattisesti. Jos on joku syy miksi pitää juoksuttaa tai kiire niin sitten ehkä. Ja yleensä aina apuohjien kanssa jotta ylälinjaa ja selkää saadaan venymään. Esim. jos Lorella on ollut selkäjumeja niin sitten ehkä kausittain juoksutan sitä pari kertaa viikossa.


Kuka Lorea ratsastaa nyt kun olet saikulla?
- Lorea ratsasti sairaslomani aikana ystäväni ja vuokraaja. Homma toimi hyvin ja hevonen sekä ratsastajat olivat tyytyväisiä :)

Korkein hyppäämäsi este, kenellä?
- 150cm okseri, Lorella tietysti! 


Lempi jäätelö maku?
- Lakritsi tai vanhanjan suklaa.


Lempi alkoholi juoma?
- Margarita, long island, kossubattery.. onhan noita :) Jotkut valkoviinitkin on ruvennut maistumaan.


Millaisia satuloita Lorella on?
- Koulussa Pfiff Amaretto, ja esteillä vanha Prestige Paris D - kenttäsatula. 


3 hyvää ja huonoa asiaa loressa?
- Se on niin kiltti, rehellinen ja yritteliäs. Huonoja ehkä se että sillä on lyhyt kärsivällisyys kouluratsastuksessa, sillä on kamala selkä istua etten voi esim hypätä ilman satulaa ja hmm, joskus ärsyttää se että se voisi olla kisoissa varovaisempi rataesteillä. Se pudottaa todella helposti jos lähestyminen ja ratsastus ei ole perfect. Kotona se antaa virheitä paremmin anteeksi mutta kisossa puomi putoaa helpommin. Mutta en valita, ainakin se opettaa mua ratsastamaan rataesteitä vielä paremmin!


3 hyvää ja huonoa asiaa omassa ratsastuksessa/istunnassa ym?
- En osaa määritellä mitään tiettyjä hyviä piirteitä, mutta istuntani on yleisesti parantunut hurjasti Aira Toivolan ratsastuspilateksen myötä. Mutta kädet ovat edelleen murheenkryynini, ne elää omaa elämäänsä, varsinkin vasen nyrkki. Haluaisin osata vaikuttaa vieläkin enemmän istunnalla ja pitämään kevyemmän käden ja tuntuman! 


Poltatko/oletko koskaan polttanut tupakkaa?
- Ikävä kyllä olen. En nykyään polta vakituisesti enään.

Mitä alaa opiskelet/opiskelit?
- Audiovisuaalista viestintää.

Miten löysit Loren ja mihin ihastuit siinä?
- Ht.netin markkinoilta. Ihastuin sen rehellisyyteen ja innokkuuteen koeratsastuksessa. Se todella halusi hypätä eikä välittänyt vaikka olin pihalla kuin perunasäkki siellä selässä. 

Miten aloititte Loren kanssa "kenttäuran"? (Kävittekö paljon maastoestetreeneissä, missä debytoitte ekat kenttikset yms..)
- Käytiin harjoittelemassa ekaa kertaa maastoesteitä Ypäjällä ja Keravalla 2010 keväällä kun Lore tuli minulle. Ensimmäiset kenttäkisat mentiin Ypäjällä toukokuussa 2010 ja voitettiin harrasteluokka :) Ihana muisto ja olin niin onnellinen! Mutta yleisesti ottaen ollaan Loren kanssa treenattu paljon maastossa ja usein ihmiset aliarvioivat maastotreenin tarvetta. Toki minulla on ollut aina hyvä tilanne että minua lähellä on Keravan maastorata ja olen siellä käynyt aina Simo Leppäsen treenissä, mutta olen myös ajanut paljon Ypäjälle ja Niinisaloon treenaamaan. Alueluokkia voikin mennä ehkä harjottelematta jos hevonen on rohkea, mutta mitä vaativimpiin luokkiin nousee niin on todella tärkeää treenata teknisiä tehtäviä ja kääntymisiä ennen kisoja. Kisatilanne on kuitenkin AINA eri! 

Meidän ekat kenttäkisat ypäjällä! Ollaanko vähän muututtu? Lore on niin nuoren näköinen!

Mikä on sun lempiharjoitus, kun ratsastat sileällä? 
- Tykkään treenata laukkaa kaikista eniten. Vastalaukkakaarteita ja silmukoita, kokoamista, keskilaukkaa, avoja sulkuja. Nykyään tykkään myös ravityöskentelystä kun siellä pystyn jotenkuten istumaan (Loren ravi on jotain... hirveää.). Ei mulla ole mitään tiettyä lempitehtävää, mutta askellajien sisäisillä siirtymisillä ja kaikilla väistöillä avoilla suluilla saa hevosta hyvin kuulolle ja rehellisesti avuille. Jos nähä hommat toimii niin että hevonen on rennossa peräänannossa eikä jännity tehtäviä tehdessä niin asiat alkaa olemaan aika hyvällä mallilla :) 

Mitkä on sun lempivarusteet Lorella tai sulla itselläs?
- Tykkään mun estesatulasta kauheesti, ja itsellä ehkä lempparit on Vereduksen guarnieri saappaat :)

Mitkä on sun lempihevostarvikemerkkejä, ratsastajalle ja hevoselle?
- Ei mikään. En todellakaan ole varusteurheilija :D Ostan usein merkkivarusteita käytettynä, ja nyt olen saanut laadukkaita merkkivarusteita käyttöön Horse & Riderin sponsoroimana :) Joten en osaa nyt nimetä mitään tiettyä lempimerkkiä. 

Onko sulla oma vetoauto ja traileri, vai joudutko lainaamaan niitä aina joltain kisoihin/treeneihin mentäessä?
- Mun perheellä on asuntoauto ja pakettiauto, joten luonnollisesti saan lainata niitä kisareissuille. Pakulla vedän lyhyet reissut ja sitten jos yövytään jossain niin asuntoautolla. Oma traileri lyötyy, ikivanha böckmannin koppi. Ei mikän uusi ja hieno, mutta Lore tykkä siitä kovasti ja matkustaa siellä mielellään :)

Ruotsista lähdössä kohti laivaa ja kotia :)

Mitä mieltä olet ylipainoisista ratsastajista (erity. Kilpailevista). Finnderbyssäkin tuli valmentajan kanssa ihmeteltyä miten niin moni ratsastaja on vähän enemmän kuin vain tukeva ja silti kisaa täyttäpäätä?
- Hmm, en tiedä oliko tämä kysymys osoitettu nyt rivienvälistä suoraan minulle :D Minulla on ollut ajatuksissa kirjoittaa tästä aiheesta ihan omaa postausta, koska itsellänikin on kokemusta tämän aiheen kanssa painimisesta, monen kymmenen kilon laihduttamisesta ja myöskin siitä surullisen kuuluisasta jojoilusta. Mutta lyhyesti sanon että mielestäni tärkeintä on kehonhallinta. Ja luonnollisesti se on vaikeampaa jos ratsastajalla on huomattavasti ylipainoa, mutta on myös niitä jotka pystyvät ratsastamaan siististi ja hallitsemaan kehonsa vaikkei täytäkkään missinmittoja. Huomattavasti ylipainoisen ihmisen pitäisi mielestäni yrittää tehdä asialle jotain, hevosten vuoksi. Laihduttaminen ei ole helppoa, tiedän sen itsekkin. Mutta taannoin kun itse laihduin lyhyessä ajassa paljon niin se oli todella hieno tunne kun ratsastus ja kehonhallinta helpottui huomattavasti, joten siitä laihdutamisesta on hyötyä myös ratsastuksellisesti eikä vain ulkonäöllisesti. 

Kuinka monta hevosta sinulla on ollut?
- Jere, Lupu ja Lore :)

Elämäsi hevonen(lorea ei lasketa)?
- Ei tää oo reilua, Lore on mun elämäni hevonen!

Lempi valmentaja? 
- Kaikki mun valmentajat on mun lempivalmentajia! Marjo, Piia, Emppu, Aira... :)

Lempi kisapaikka?
- Ääk.. Kerava, Kangasala tai Lapinlahti. Lapinlahti on vaan niin hirveen kaukana eikä mulla koskaan oo menny siellä hyvin.. :D Mutta puitteet ovat hienot.

Lempi harjoitus esteillä?
- Kaikenlainen tekninen treenaaminen. 

Oletko koskaan mennyt kenelläkään hevosella piaffea, passagea, laukkapiruetteja tai laukan vaihtoja ykkösille? Kenellä? Haluaisitko?
- En ole, nuo ovat niin korkean koulun liikkeitä etten ole koskaan ratsastanut hevosella joka osaisi noita liikkeitä :) Mutta tottakai haluaisin, se olisi ihan mieletöntä! 

Oletko koskaan nähnyt tiiavoitto blogin Tiiaa livenä?
- En ole :) Ehkä me joskus törmätään.

Haluaisin 'alkaa kenttäratsastajaksi' joskus tulevaisuudessa, mitä kannattaa ottaa huomioon ja onko minulla enää minkäänlaisia mahdollisuuksia, kun olen lukiossa ekalla, ja olen ratsastanut vakituiseen vasta 4 vuotta...? 
- Tottakai sinulla on mahdollisuuksia!! Itsekkin aloitin vasta 10 vuotiaana ratsastuksen. Ikäluokkakilpailuihin tuskin enään kerkeät, mutta sittenhän sinulla on koko loppuikä harjoitella ja kilpailla! :) Kenttäratsastuksessa kannattaa muistaa aina turvallisuustekijät. Joten kannattaa panostaa estevalmentautumiseen ja kouluvalmennuksiin jotta taitotasosi on varmasti oikealla tasolla sitten kun olet valmis aloittamaan lajia :) Sitten kun aloitat lajin niin kannattaa hakeutua maastoestevalmennuksiin ennenkuin menee ekoihin kenttäkisoihin, sieltä saa tuntumaa, neuvoja ja vähän helpotusta jännitykseen ennen ekoja kilpailuja. Ja tottakai hevonenkin täytyy opettaa maastoesteille ja erillaisille tehtäville. Tärkein neuvo siis on, että hankkiudu ammattimaisten valmentajien ohjaukseen ja kuuntele heitä neuvoja :) 

Mikä on sun mielestä parasta kenttäratsastuksessa?
- Maastokoe tietenkin. Sitä ei voita mikään, kun pääset maaliin ja voit iloita siitä että pääsit maaliin ja ehjänä! Ja kaikenlisäksi jos olet tehnyt täydellisen maastosuorituksen hevosen kanssa ilman ongelmia niin se on upea tunne!!

Kiitoshetki onnistuneen tiukan tehtävän jälkeen :) 

Mitä harrastaisit jos et harrastaisi hevosia?

- Luultavasti tanssia.

Onko sulla tulevaisuudessa suunnitelmia minkälaisia, siis ratsastuksen lisäksi? esim. minkälaiseen perheen tahtosit, työn yms (:
ps. tsemppiä paranemiseen ja toivotaan että sut nähtäis satulassa taas pian!
- No mä olen vähän sellainen tuuliviiri ja annan elämän viedä. Eli en ole suunnittelut monta lasta haluaisin, minkälaista taloa tai koiraa.. En tiedä vieläkään mitä haluaisin tehdä työkseni, toivon että saan näihin kysymyksiin vastaukset ajan myötä :)

Opiskeletko?
- En enään.

Ootko töissä?
- Olen.

Onko lorella vuokraaja?
- On :)

Kuka rahottaa sun harrastuksen?
- Pääosin minä itse, vanhempani ja sitten sponsorit tukee varustehankinnoissa ja valmennuksissa :) 

Millä tallilla lore asuu?
- Norra Nybackan tallilla Keravalla.

Asutko kotona sun vanhempien kans vai omassa kämpässä?
- Kotona, koska elätän palkallani hevosta :D 

Kuinka pitkä matka sulla on tallille?
- 12km :)

Kun tiput pidätkö ohjista kiinni vai heitätkö irti?
- Riippuu tilanteesta. Yleensä jos lennän niin lennän niin vauhdilla ettei siinä kerkeä ohjista pitelemään :)

Monta satulahuopaa Lorella on?
-Ööm, olisko 15. Ennen niitä oli kamala läjä mutta päätin myydä sitten suurimman osan pois. Nyt on oikeestaan enään pari omaa ja muut on sponsori/edustushuopia :)

Voisitko tehdä Loren varustepostauksen? (Satulat, suitset, huovat, loimet, suojat, satulatarvikkeet, harjat, riimut naruineen, hoitotuotteet =kaikki.. vailla kuvien muodossa :) )

- Joo voinhan minä :) Kunhan saisin jostain revittyä jonkun vapaapäivän että kerkeisin kuvailla kaikki ja kirjoittaa! :D

Seurusteletko? Lähtisitkö treffeille?
- En enään. Riippuu kenen kanssa :D 

Missä asut?

- Keravalla

Poltatko?

- En vakituiseen. 


Saara minä Janette :) Veljet!

Millanen persoona olet?
- Hmm, aika värikäs ja voimakas persoona. Pyrin olemaan rehellinen ja luotettava ystävä. Nauran aika paljon ja pyrin pitämään positiivisen elämänasenteen yllä. Mutta jos minua loukataan epäreilusti niin en todellakaan niele sitä vaan pistän takaisin kovalla kädellä. Ja kyllä musta löytyy sitä tulisuutta ja äkkipikaisuutta, joskus tuomitsen liian helposti ihmisiä vaikken tietäisi heti kaikkia faktoja tapahtuneesta tai henkilöstä. Tätä piirrettä yritän itsessäni työstää.

Kauanko joudut toipumaan?

- Menihän siihen sellanen 2kk :)

Opiskeletko vai käytkö töissä? 
- Tällä hetkellä töissä, valmistuin keväällä.

Meneekö sun kaikki rahat hevosen kuluihin?

- Lähestulkoon kyllä.
 
Ostatko mieluummin (itsellesi) merkkivaatteita, laukkuja tms vai perus h&m, gt jne?

- Iha perus rättikaupoista, ei mulla oo "merkkikamoja" kun tallilla :D Ja nykyään ostan vaatteita paljon kirppiksiltä ja fb-kirppiksiltä.


Meinasitko julkaista sen onnettomuus videon? 
- Julkasen varmaan videon niin että leikkaan lopun pois.


Miten sä hoidat sun hiuksiasi? 
- Pesen 2-3 kertaa viikossa ja hoitoaine aina tietenkin kanssa. Aika usein jos kastelen hiukset suihkussa laitan niihin hoitoainetta koska mun tukka kuivuu tosi helposti. Sitten aina sillon tällöin syvähoitoja. Joskus suihkun jälkeen laitan latvoihin hiusöljyä. 


Onko perheenne varakas vai ns. normitasoa?
- Ihan keskituloinen perhe joka on tukenut minua parhaansa mukaan ja tinkinyt muista mukavuuksista ja ulkomaanmatkoista. Olen ikuisesti kiitollinen perheelleni :)


Onko sulla sisaruksia, jos on niin minkä ikäisiä?
- Isosisko, 28v :)

Mikä on sun suosikki tv sarja? Entä elokuva? 

- Game of thrones, Supernatural, The vampire diaries ja The Originals on nyt sellaisia joita seuraan :) Elokuvaa en osaa nimetä, niitä on liian monia. 
 
Kuka on sua eniten tukenut ratsastus harrastuksen aikana, kaikkien vastoinkäymisten yms aikoina? 

- Perheeni, läheiset ystäväni ja sponsorini. Ja olen saanut ihan hirveästi tukea kaikilta hevosihmisiltä ja tutuilta näinä vaikeina hetkinä :)Iskä ja Lore 2011 :) 

19 kommenttia:

 1. hei on pakko kysyä, että sillon keravalla pmeissä kun ilmeisesti kävi jotain (?), niin mitä siinä tapahtui? ja ajattelitko kuitenkin tehdä postauksen pmeistä? (:

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, me kaaduttiin verryttelyssä. Lore kompastui alastulossa ja kaatui kyljelleen, siksi ei päästy starttamaan estekokeeseen kun mun selkä sai tosi kovan iskun ja Lorekin loukkasi jalkansa. Kyllä mä ehkä kirjoitan niistä hyvistä päivistä, mutta ei mulla oo oikein intressiä enään kirjoittaa tästä paskasta tuurista, niin paljon sattunut nyt kaikkea liian tiheään..

   Poista
  2. Täällä toinen joka on hieman pihalla mitä tapahtui? Mielelläni minäkin lukisin pm:eistä oman postauksensa! :)

   Poista
  3. Joo anteeksi vastaus tulikin jo ylempää, koneeni ei vain jostain syystä vastausta ladannut.... Todella harmi kuulla :(

   Poista
 2. Löysin blogisi vasta hetki sitten ja ehdottomasti haluaisin kuulla teistä lisää. Aiotko jatkaa bloggaamista? Toivoisin sitä todella, sillä olette ihana pari :)

  VastaaPoista
 3. Meilläkin ollut nyt tosi huonoa onnea hevosten kanssa... Viidestä vain yhdellä voi mennä tällä hetkellä.. Yhtä puri kyy-> henki ei meinaa kulkea-> klinikalla, toinen heppa astui jalalleen että kenkä lähti ja astui sen kengän päälle mistä naula upposi kantaan, josta kehitti impparin ja kolmannella kaaduttiin esteillä ja jalka revähti :/
  mutta onnea sinulle tulevaisuuteen! Tää on tosi kiva blogi:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai kamala, todella huonoa tuuria sinullakin! Paljon tsemppiä sinne ja toivottavasti teidänkin onni kääntyy :) Kiitoksia!

   Poista
 4. Moi! Sen haluisin kysyä, kum feississä olit laittanut että Lore jäis eläkkeelle. Mitä nyt aijot siis tehä? Et varmaankaan jatka enää kisaamista Loren kanssa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. varmaan ratsastelee muuten vaan.

   Poista
  2. Lorella meen mahdollisesti vielä koulua tämän syksyn jos se sitä kestää :) Ja mulla on 2 vaihtoehtoa, yritän löytää itselleni jonkun hevosen kisakäyttöön/rupeen kisaamaan muutamalla hevosella suomessa, tai sitten lähden ulkomaille :) Luultavasti varmemmin lähden ulkomaille ratsastamaan.

   Poista
 5. Oletko kiinnostunut joistain vanhoista kuvista, jotka otin viime vuoden Keravan kenttäkisoista? Vai ovatko jo liian vanhoja? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo tottakai kiinnostaa! :) Voit lähettää niitä mulle osoitteeseen roosa.lappalainen@live.com

   Poista
  2. Laitoin sähköpostia :)

   Poista
 6. Mikä lorella on? :(

  VastaaPoista
 7. Älä leikkaa siitä videon lopusta sitä tippumista :( tämmöset postaukset on kivoja!:)

  VastaaPoista
 8. Oon seurannut sun blogia melkein alusta asti, ja oon myös ihan ulapalla.
  Miksi Lore eläkkeelle? Jos jaksat, niin olisi mukana lukea ns. Päivitys postaus, jossa voisit valaista viimeaikaisia käänteitä.

  On ollut upeaa seurata teidän kehitystä ja olet mielestäni niin taitava, että ei kannata kenttää hylätä :)

  VastaaPoista
 9. Minuakin kiinnostaisi sellainen tilanteen päivitys postaus :) Olisi kiva jos kaikille selviäsi miten teillä nyt menee ja jatkossa.

  VastaaPoista
 10. Heippa! Ootteko tulossa tuonne 30.-31.8 CNC*, Kangasala kisaan?:)

  VastaaPoista