Etusivu           Roosa           Amorodio d'Acheronte           Colorado

Kuulumisia ja vastauksia kysymyksiin 1.

keskiviikko 9. heinäkuuta 2014

Meikitön mökkiselfie! :D

Tässä nyt eka satsi vastauksia :) Kysymyksiä on tullut ihan järkyttävä määrä ja samoja kysymyksiä on paljon, joten jokaiseen en vastaa erikseen. Jos olen skipannut jonkun kysymyksen siihen on ollut syynsä. Ennen vastauksia kerron vähän kuulumisiani, jos teitä kiinnostaa lukea :)

Tää mun bloggaaminen on ollut ton onnettomuuden jälkeen ihan kuollutta. Ei jotenkin ole tehnyt mieli kirjoittaa yhtään mitään mun hevosaiheiseen blogiin kun en ole hevostelemaan päässyt. Oon koko sairasloman ajan joutunut käymään paljon ristiriitaisia tuntemuksia ja ajatuksia läpi. Toisinaan minun tekisi mieli estää kaikki hevosihmisten päivitykset facebookista, koska olen niin katkeroitunut omasta onnettomuudestani. Ja joinakin päivinä olen taas tosi positiivinen ja onnellinen että kohta pääsen jo takaisin satulaan eikä käynyt vakavemmin enkä saanut pysyviä vammoja. Tottakai pistän asiat tärkeysjärjestykseen ja olen iloinen siitä että pääsin näinkin vähällä, mutta urheilijana katkeruus yrittää todella ottaa mielestäni vallan ja koitan taistella sitä vastaan. Olen tuntenut paljon kateellisuutta ja katkeruutta sairasloman aikana ja koitan päästä siitä todella eroon. Katkeruus ja kateellisuus on ihan hirveitä asioita mitä en halua elämääni, se vain pahentaa ihmistä eikä se auta omaa elämää mitenkään!

Ikävä tallille ja satulaan on kova, mutta olen koittanut ottaa tämän sairasloman "lomana" hevostelusta. En ole käynyt joka päivä rapsuttamassa Lorea, koska samalla mulle on aina tullut vaan järkyttävän paha mieli etten itse pääse ratsastamaan ja kilpailemaan. Tällä hetkellä olen matkalla mökiltä kotiin. 4 vuoteen en ole mökillä enkä mummolassa käynyt koska olen ollut niin kiireinen töiden, hevosen ja kilpailujen takia. Oli ihana käydä mökillä ja nähdä mummua pitkästä aikaa, mä todella tarvitsin tätä. Joka päivä olen kyllä Loren kuulumiset saanut ja lasken päiviä PM-kilpailuihin. Mulla on niin tappava motivaatio ja halu päästä tekemään ja treenaamaan ettei koskaan ole ollut.

Jalka on parantunut tosi hyvin, säryt ovat poissa ja pystyn käyttämään jalkaa jo lähestulkoon normaalisti. Palautuminen on siis ollut ennätysnopeaa. Ainoa hidaste nyt on toi leikkaushaava. Tikit poistettiin reilu viikko sitten ja se on vuotanut siitä lähtien kokoajan. Se on myös auennut yhdestä kohtaa uudestaan joten en saa hikoilla ja harrastaa liikuntaa.. Kävin toissapäivänä kirurgilla näyttämässä uudelleen auennutta haavaa ja hän oli ihan positiivinen parantumisennusteesta. Saan kuulemma jo elää normaalia elämää kunhan varon haavaa ja en saa hikoilla. Haava pidetään puhtaana ja steriilin suojan alla. Nyt vaan siis toivotaan että se menisi umpeen ja pääsisin takas heppahommin!

Haava tikkienpoistoaamuna. 


Mutta nyt vastausten pariin, olkaas hyvä!

Mitä tulevaisuuden suunnitelmia sinulla on?
- En oikein itsekkään tiedä tällä hetkellä. Nyt kun koulu on saatu päätökseen maailman ovet ovat avoinna. Haluaisin lähteä ulkomaille töihin hevoshommiin, hakemaan kokemusta ja miettimään mitä tulevaisuudelta haluan. Opiskelut eivät nyt kiinnosta ollenkaan ja en halua lähteä opiskelemaan ilman että tiedän todella mitä haluan tehdä työkseni. Koska olen aina ollut huono lukija ja pänttääjä niin siihen täytyy sitten olla hyvä syy ja motivaatio minkä vuoksi sitten jaksan monta vuotta panostaa.

Miksi juuri kenttäratsastus?
- Koska laji on monipuolinen ja treenaaminen on monipuolista. Haluan olla mahdollisimman hyvä kaikissa lajeissa. Ja tietysti olen sen verran hurjapää että nautin maastokokeesta suunnattomasti.

Ketä huippuratsastajaa ihailet? :)
- Mä olen ollut aina vähän sellainen tyyppi etten ole koskaan fanittanut ketään tai mitään hulluna... Joten en nyt sanoisi että ihailen yli muiden jotain tiettyä ratsastajaa. Kunnioitan ja ihailen kenttäratsastuksen kansainvälisiä huippunimiä. Jos nyt joitakin täytyy mainita niin Michael Jung, William Fox-pitt ja sitten tietenkin Piia Pantsu.

Millainen kenttäratsastajan tulee olla mielellään olla luonteeltaan ja kunnoltaan mielestäsi?
- No en nyt lähtisi kirjoittamaan mitään vaatimuksia minkälainen ihmisen täytyy olla harrastaakseen tätä lajia. Mutta kirjoitan nyt joitakin mielipiteitäni. Kenttäratsastajan täytyy olla nöyrä, ylimielisellä asenteella voi käydä joskus hyvin pahasti, jos yliarviot oman tai hevosesi taitotason. Maltti on valttia, älä kiirehdi heti isompiin luokkiin, kilpailemisen tulisi olla kuitenkin mukavaa ja hauskaa. Ratsastajan täytyy myös tietenkin olla rohkea ja järkevä. Maastoesteitä pitää ja tulee kunnioittaa, muttei pelätä.

Milloin olet aloittanut kenttäratsastuksen? Entä ratsastuksen ?
- Aloitin kenttäratsastuksessa kisaamisen kunnolla vuonna 2010 Loren kanssa yhdessä. Lorea ennen starttasin muutamia harrasteluokkia edellisillä hevosillani. Ratsastuksen olen aloittanut 10 vuotiaana.

Milloin hyppäsit ekat maastoesteet?
- Varmaankin ihan ensimmäisiä pieniä maastoesteitä olen päässyt hyppäämään ratsastuskoulussa Enjalan tallilla. Mutta kunnollisia harraste-tutustumisluokan esteitä olen hypännyt 2007 Jere-ponillani Hattulan kenttäleirillä.

Millon tiesit tämän olevan se oikea laji?
- En tiedä kai vieläkään :) En ole hakannut sitä kiveen että tulen menemään kenttää loppuikäni. Tällä hetkellä se tuntuu sopivimmalta lajilta minulle ja Lorelle. Molemmat rakastamme lajia ja intohimo maastoesteradoille on suuri.

Kadutko päätöstäsi?
- En hetkeäkään.

Oletko koskaan ennen katunut?
- En. Paitsi ehkä niinä hetkinä kun tulee murehdittua kuinka paljon enemmän rahaa tähän lajiin uppoaa.. Pitkät kilpailumatkat, monipäiväiset kilpailut, 3 lajin varusteet ja valmentautuminen. Olisi paljon halvempaa harrastaa vain yhtä lajia, mutta minkäs sille mahtaa kun tälle lajille on menettänyt sydämmensä :)

Onko sinulla aikaisemmin ollut omia hevosia?
- On, 2 hevosta ennen Lorea. Jere ja Lupu.

Millainen Colorado on ratsastaa? Entä luonteeltaa?
- Luonteeltaan oikea gentleman, valloittanut monen ihmisen sydämmen. Ratsastaessa yllättävän herkkä ja kevyt isoksi hevoseksi. Kaula kaarella kulkee vaikka perunasäkki selässä, mutta se onkin sitten toinen juttu saada siltä oikeasti selkä ylös, takajalat alle ja peräänantoon.. Vaikeaa ja opettelen sitä edelleen... Voisin sanoa että tää hevonen on antanut mulle niin paljon. Kaikista vastoinkäymisistä huolimatta mitä ollaan yhdessä koettu se tekee edelleen kaikkensa mun eteen. Meillä on erityinen side, jota en vaan osaa kuvailla.

Käytkö koulua?
- En enään, valmistuin keväällä.

Cafe Picnicissä Marikan kanssa, nam! 

Mikä on haaveesi?
- Jos puhutaan pilvilinnoista, haaveni olisi olla joku päivä ratsastuksen ammattilainen ja kilpailla kansainvälisillä radoilla ja ratsastaa työkseni. Mutta minun täytyy todella miettiä että mitä tietä lähden kulkemaan, sillä perheelläni ei ole enään varaa tukea minua tässä lajissa tai ostaa uutta hevosta. Joten jos aijon pyrkiä unelmiani kohti minun täytyisi lähteä ulkomaille yksin ja yrittää sitä kautta päästä ehkä joskus isoille radoille.

Mikä olet ammatiltasi tai tulet olemaan?
- Valmistuin keväällä Media-assistentiksi, mutta ainakaan tällä hetkellä en aijo hakeutua alan töihin.

Osaatko sanoa meneekö kauan että pääset taas takaisin satulaan? :)
- Aijon yrittää ensi viikolla selkään.

Mitä jalalle kuuluu nyt?
- Tikit poistettiin 30.6 mutta haavan kanssa on ollut ongelmia. Jalka on kuntoutunut muuten hyvin mutta haava on vielä osittain auki ja vuotaa joka estää minua aloittamasta kuntoutusta ja ratsastusta.

Onko sulla muita eläimiä ku Lore?
- Meidän perheellä on 11 vuotias ikinuori Leevi villakoira :)

Isoin esteluokka minkä oot menny kisoissa?
- 115cm. Monena vuonna on pitänyt nousta 120cm luokkiin mutta sitten aina on tullut jokin este, baah.

Tykkäätkö valokuvaamisesta?
- Tykkään, se on vaan jäänyt harmittavan vähälle oman kilpailemisen myötä. Ennen omaa kilpauraa kiersin paljon kisoja valokuvaamassa ja niitä linkitinkin aina ht.nettiin jakoon :)

Paras kisamuisto?
- Juonioreiden suomenmestaruudet 2011 kun sain hopeaa.

Monta ruusuketta sulla on?
- Kääk, en ole laskenut...Mutta mulla roikkuu sellainen iso "taulu" huoneessa missä ne on esillä. Arvokkaammat ruusukkeet ja mitallit on seinällä erikseen.

Aijotko muuttaa ulkomaille joskus?
- Aijon, en ehkä pysyvästi mutta aijon kyllä lähteä, luultavasti tulevan vuoden aikana.

Haluisitko toisen hevosen Loren lisäks?
- Haluaisin, jonkun nuoren. Mutta ei ole rahaa.

Jos et vois harrastaa ratsastusta niin mitä harrastaisit?
- Luultavasti tanssia. Harrasin lapsena rytmistä kilpavoimistelua vaahtosammuttimen kokoisesta 12 vuotiaaksi. Sitten se piti lopettaa pahojen rasitusvammojen vuoksi ja yksi selkänikama oli liikkunut lajin myötä joten lääkärin ehdot olivat joko lajin lopettaminen tai leikkauspöytä. Suru oli silloin suuri koska voimistelu oli silloinen intohimoni, mutta sitten siirsin sen intohimon ratsastukseen.

Kissa vai koira?
- Koira.

Paras lomamuisto?
- No nyt en osaa sanoa. Mun ulkomaanmatkat etelään on laskettavissa yhden käden sormilla, ja silloinkin olen ollut lapsi. Hevosharrastuksen myötä en ole etelässä lomaillut ja Suomen lomista en kyllä osaisi nostaa mitään erityistä muistoa parhaaksi..

Panoramakuva mummulan järvenrannasta :)


Lempiruoka?
- Grilliruoka, kasvisgratiini, naudan pihvi.... Onhan noita :)

Kerro ratsastusharrastuksestasi ennen Jereä? 
Missä ja minkälaisilla hevosilla ratsastit? 
Mikä oli hyvää ja mikä huonoa?
- Ennen Jereä kävin muistaakseni Enjalan tallin tunneilla 2x viikkoon + kesällä sain käydä Enjalan tallin kesäkurssilla ja sitten olin 3 kesänä peräkkäin Hovin ratsutilan kesäleireillä. Olin myös aktiivinen hoitaja ja kävin hoitamassa silloin hoitohevostani 3-4 kertaa viikossa. Käytännössä tallilla tuli vietettyä aikaa lähestulkoa päivittäin. Osallistuin myös ratsastuskoulun kilpailuihin joita pidettiin aina yhdet keväällä ja yhdet syksyllä :) Aluksi kun aloitin Enjalan tallilla muistan että minua syrjittiin todella paljon ja "vanhemmat" hoitajatytöt olivat todella tylyjä minua kohtaan. Se onneksi sitten helpotti kun löysin omat ystävät tallilta. Jälkeenpäin kyllä olen joskus kuullut että olin silloin ratsastuskouluaikoina joillekkin ilkeä ja törkeä "vanhenmpi" hoitajatyttö. Kauheaa minkälainen idiootti sitä on joskus ollut, mutta eiköhän se kuulu todella monen lapsuuteen ja kasvamiseen.. :) Nykyään pyrin olemaan tosi ystävällinen ja sosiaalinen, ja yritän olla tuomitsematta ihmisiä ennen kuin tutustun heihin.

Pahin pelkosi?
- Neliraajahalvaantuminen. Oman kehon vangiksi jääminen.

Jos sinun täytyisi vaihtaa jonkun bloggaajan kanssa hevosta, kenen kanssa vaihtaisit?
- En tiedä, pidän Loresta niin paljon etten haluaisi vaihtaa sitä mihinkään toiseen hevoseen. Enkä nyt ole pahemmin perehtynyt tarkemmin muiden bloggaajien hevosiin :)

Mitä lore syö ja miksi?
- En rupea luettelmaan tarkemmin Loren ruokia. Mutta ruokinta perustuu siihen että se saa paljon heinää 4x päivässä. Väkirehuja ja Better Choise yrttejä 3 kertaa päivässä, mahdollisimman yksinkertaisesti. Ei mitään ylimääräisiä rehuja päällekkäin monesta säkistä. Less is more, suosittelen ihmisiä perehtymään oikeesti siihen ruokintaan eikä vaan ostamaan sitä hienointa rehua kaupasta. Loren kanssa olen saanut käydä kivisen tien ruokinta-asioissa.

Miten hoidat sen jalkoja?
- Loren jalat kylmätään joka päivä liikutuksen jälkeen kylmäysletkuilla. Jalat kylmätään välittömästi eikä esim. tunnin päästä rasituksesta, silloin siitä ei ole enään suurta hyötyä. Kisoissa ja matkoilla kylmään jääpalapusseilla ja vesisuojilla. Kenttäkilpailuiden jälkeen laitan myös kylmäyksen jälkeen vielä savet jalkoihin. Linimentteihin en oikein usko ollenkaan. Turhia purkkeja. Lore syö myös jatkuvasti nivelravinnetta, Equine American Cortaflexiä.

Millaista lihashuoltoa se saa ja kuinka usein?
- Lorea hoidetaan kraniosakraaliterapialla, joka on osoittautunut erittäin toimivaksi. Mitään säännöllistä hoitorytmiä ei ole, pyrin pitämään hevosen vetreänä ja terveenä oikeanlaisella ratsastuksella ja sopivilla varusteilla. Joskus saatetaan hoitaa parin viikon välein jos on jotain tarvetta ja joskus väliä voi olla monta kuukautta.

Onko sulla kisoissa koskaan tomin lisäksi mukana ketään muuta?
- Harvemmin. Joillekkin reissuille saatetaan lähteä isommalla porukalla jos lähdetään asuntoautolla ja moni haluaa tulla mukaan. Ei Tomikaan aina mukana ole, useimmiten olen yksin tai joku kaveri mukana. Elisa on Loren "virallinen" kisahoitaja ja hän pyrkii aina tulemaan mukaan kun omilta töiltään pääsee :) Elisa on oikea käteni ja ajatuksieni lukija. Silloin kun Elisa on mukana saan tosiaan keskittyä vain kilpailuihin, Elisa haluaa hoitaa ihan kaiken itse :D Minulle tuodaan kirjaimellisesti valmis hevonen nenän eteen, heh! Ja rehellisesti sanottuna harvemmin mun tarvitsee edes puuttua mihinkään tai korjata mitään. Niinpä Elisa on ajatuksieni lukija!

Mitä kaikkea kenttäkisoihin pakkaat mukaan?
- En kyllä nyt ala listaamaan tähän, koska lista on todella pitkä :D Kaiken tarvittavan, 3 lajin varusteet ja omat vaatteet, hevosen hoitotuotteet, ruoat, heinät jne..

Ekat kenttäkisat 10 vuoteen edessä ja unohdan taatusti jotain oleellista, vaikka lukisin säännöt neljä kertaa läpi. Tekisitkö kenttäratsastajan muistilistakisoihin? Tärkeimmät ja sellaset, mitä mielelläsi otat mukaan?
- Voisin tehdä sellaisen postauksen erikseen, koska se lista on pitkä :) Muttä tärkeimmät ovat: Kypärä, turvaliivi, saappaat, terveyskortti. Hevoselle passi, suitset, martingaali, satula, vyö, suojat, ruoat. Kaiken muun voi lainata jos unohtuu :) Itsekkin lainannut lukemattomia kertoja kun aina unohtuu jotain. Rohkeasti vaan sitten kysymään muilta lainaan, kenttäihmiset ovat yleensä todella ystävällisiä ja auttavaisia. Sillä tavalla tutustuu myös uusiin ihmisiin :) Tsemppiä sinulle kisoihin, hyvin ne menee! Ihminen on erehtyväinen, virheitä ja unohduksia sattuu, niistä aina selviää! ;)

Oletko koskaan katunut yhdenkään hevosesi ostoa?
- En, jokainen on opettanut minulle paljon :)

Ketkä kaikki valmentavat sinua nyt säännöllisesti?
- Marjo Pajulahti-Kiiskinen, Emilia Kaikkonen, Piia Pantsu ja Aira Toivola.

Mitä se valkoinen on jota on yleensä kenttähevosten jaloissa ja rinnassa?
- Eventing cremeä, eli siis kenttägeeliä, "vaseliinia". Geeliä käytetään maastokokeissa suojamaan jalkoja. Jos hevonen ottaa osumaa esteeseen nii jalka liukuu esteestä yli helpommin geelin ansiosta ja se suojaa vähän jalkoja haavoilta. Eli geeli antaa helpotusta hevoselle jos se kolhii itseään esteeseen. Geeliä käytetään yleensä vaativimmissa luokissa kun esteet ovat jo kookkaampia.Haluatko hevosalan ammattilaiseksi ts. haluatko elättää itsesi hevosilla/kilpailemisella/ratsastamalla? Vai onko haaveena jokin muu ammatti?
- Haluaisin. Koska haluan ratsastaa ja kilpailla jatkossakin ja en ainakaan tällä hetkellä vielä tiedä sellaista ammattia jota haluaisin opiskella missä tienaisi tarpeeksi hyvin kilpaillakseen kv-tasolla. Hevosalalla ei rikastu, mutta mun suunnitelmat ovatkin vielä ihan auki :) Go with the flow.

Mikä on/oli sinun "elämän hevonen"?
- Lore :) Se vaan on mun sydänystävä.

Millainen on unelmiesi hevonen? (ulkonäkö/luonne/jne)
- Enpä pahemmin ole ajatellut asiaa... Mutta jos nyt mietin niin ehkä joku erikoisen värinen mutta todella hieno ja laadukas. Musta hevonen läsillä ja valkosilla sukilla olisi upea. Tai lehmänkirjava tai palomino. Yli 170cm korkea, kevyt ja kompakti, kaunis. Laadukkaat joustavat liikkeet. Hypätessä terävä mutta rohkea, ei hullunrohkea vaan reilu ja järkevä. Olisi hienoa joskus rakentaa joku nuori ja saada siihen hevoseen niin vahva side että tiedät kisaradalla että se hevonen taistelee sun kanssasi!

Aiotko pitää Loren ihan loppuun asti vai aiotko jossain vaiheessa myydä sen ja vaihtaa nuorempaan kisoja ajatellen?
- Tiedän jo nyt että taloudellisesti minulla ei ole varaa pitää Lorea loppuun asti. Lore on minulle hyvin tärkeä ja se elämäni hevonen, joten on selvää etten siitä haluaisi luopua, mutta raha ei kasva puussa. Tälläkin hetkellä asun kotona ja elätän palkallani hevosta ja minulla ei ole varaa muuttaa omilleen niin kauan kun minulla on hevonen. Vielä en kuitenkin tiedä milloin Loresta luopuminen on ajankohtaista. Uutta hevosta minulla ei ole varaa ostaa vuosiin, joten yritän varmaan löytää joitakin ratsastettavia/kisattavia hevosia :)


10 kommenttia:

 1. Pääsetkö tänä vuonna ollenkaan PM:miin kun sulle tuli nyt toi onnettomuus?? :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se menee sinne jos vaa mitekää pääsee, eli jos se jalka kestää :) Toivottavasti pääsee :( <3

   Poista
 2. Ihana kirjoitus. On aivan normaalia käydä läpi katkeruuden ja kateuden tunteita, vaikka olikin onni onnettomuudessa mukana. Olet rohkea ja aito, kun uskallat myöntää myös negatiiviset tunteet!

  Minullakin on ollut suunnattomasti epäonnea hevosten kanssa, ja kyllä vaan välillä kateus nostaa päätään (olen sinua vanhempikin, 29v), kun kavereilla hevoset kulkee ja pääsevät kisaamaan. Ei se aina auta, vaikka kuinka ajattelee että olen sentään terve ja työkykyinen, läheiseni ovat terveenä, minulla on katto pään päällä jne...

  Toivon sinulle sydämestäni pikaista paranemista, paluuta satulaan ja onnea loppukauden kisoihin!

  t. Niina

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! :) Sepä se, kaikki on niin suhteellista ja riippuu mistä tilanteesta sitä asiaa katsoo.. Monet asiat on hyvin mutta silti toivoisi niiden olevan vielä paremmin.

   Poista
 3. Oikein paljon paranemisia sinulle! Täältäkin huikkaa yksi satoja epäonnistumisia kokenut ratsastelija... Tällä kaudella en ole esimerkiksi päässyt hevoseni kanssa yksiinkään kisoihin lukuisista yrityksistä huolimatta, sillä aina viimetipassa on tullut jokin este tai onnettomuus.... :(

  Oikein ihanaa kesän jatkoa sinulle ja Lorelle, toivottavasti pääsette PM:iin!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia! :) Tsemppiä myös sinulle paljon ja kyllä se onni kääntyy, pakko!

   Poista
 4. Ei taivas oikeesti. Kattelin sun videoita youtubesta ja totesin, että sä oot kyllä TODELLA lahjakas ratsastaja ja sulla on todella hieno hevonen. Voisin katella sun ratsastusta useita tunteja putkeen ilman, että kyllästyisin. Jokin sun ratsastuksessa vaan kolahti muhun. En osaa selittää sitä, mutta sun ratsastusta on ihana katsoa videoidenkin välityksellä:) Toivottavasti paranet pian!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi että.... Kiitos paljon, aivan ihana kommentti :') Tuli tosi hyvä mieli!!

   Poista
 5. ootko eronnu siitä sun poikakaverista?

  VastaaPoista