Etusivu           Roosa           Amorodio d'Acheronte           Colorado

Back in business!

sunnuntai 1. kesäkuuta 2014


Kuukauden kuulumiset samaan postaukseen... jaiks!

Olen ollut Toukokuun ajan superkiireinen sillä sain tehtyä viimeisetkin koulujutut pois ja nyt sitten vihdoin valmistun lopullisesti :) Koulun lisäksi olen ollut lähestulkoon päivittäin ja viikonloput töissä joten luppoaikaa bloggilulle ei ole liiemmin jäänyt. Mutta nyt onneksi alkaa kesä ja on enemmän aikaa kirjoitella!

Nyt ollaan päästy taas takas tekemisen makuun. Loren jalka parani toivotusti ja nyt ollaan pari viikkoa päästy jo treenaamaan. Nyt hoidetaan jalkoja viimeisen päälle ja teen kaikkeni että ne pysyvät kunnossa. Toki ennenkin olen hoitanut ne aina asianmukaisesti mutta nyt jalat kylmätään jokaisen ratsastukerran jälkeen ja Lore saa vahvempaa Cortaflexiä tukemaan niveliä. Tulehduksen uusiutumisen riski on kuitenkin aina olemassa.  Loren jalkaa on hoidettu myös nyt 2 kertaan iilimadoilla. Tämä ollaan tehty vähän niinkun varmuuden vuoksi. Iilimadot ovat dopingvapaita joten niillä voi hoitaa hevosta ihan rauhallisin mielin, tosin niistä jää aina joksikin aikaa jälki koska karva täytyy ajella hoitokohdasta pois. Mutta millään tavalla kiellettyä se ei ole :) 

Lore on tuntunut tosi hyvältä saikun jälkeen. Ihankun se olisi päässyt palautumaan 100% ja miettimään vähän asioita. Palasia on loksahdellut kohdalleen ja jotkut asiat perusratsastuksessa toimii ongelmitta kun ennen saikkua niissä on ollut epävarmuutta. Loma teki varmasti myös mulle hyvää, vaikka se ketuttikin ihan armottomasti.   
Kiitos kaikista kuvista Emmi Eskeliselle! 
Viime lauantaina Piia Pantsu tuli valmentamaan meidän tallille. Oli kiva päästä taas Piian tunnille ja vaihtaa kuulumisia. Päivä oli todella painostava ja kuuma, joten tehtiin aika lyhyt ja ytimekäs treeni. Alkuun paljon perusratsastusta, hevoset taipumaan ja selät ylös takajat alle. Laukassa tehtiin avoja ja vastalaukkoja. Lore oli alussa tosi sähköinen ja kuumu tosi herkästi, mutta loppua kohden rupesi rentoutumaan ja hakemaan pidemmälle kaulalle. Jännittyessään siitä tulee aina sellainen tepasteleva WC-ankka. Piialta tuli palautetta että istun laukassa paremmin kun Ruotsissa ja käytän istuntaa tehokkaammin. Naurahdin tähän, että enpä pahemmin ole päässyt treenaamaan Ruotsin jälkeen, mutta parannus johtuu varmaan siitä että ratsastan taas 10 kertaa tehokkaammin kun menetin 3 viikkoa arvokasta treeniaikaa... 

Lopuksi hypättiin pieni rata, ja sitten n. 100cm korkusena. Lore oli tosi hyvä! Sitä oli helppo ratsastaa esteeltä toiselle ja se kuunteli tosi hyvin. Piia oli tyytyväinen, joskin saisin tehdä ratkaisut vieläkin nopeammin, että odotanko vai ratsastanko eteen. Mutta huikeasti mun esteratsastus on edennyt niiltä maajoukkueleireiltä. Pikkuhiljaa se jännittyneisyys ja epävarmuus alkaa kaikota. Jes jes!  


Loppuraveja, rento ylälinja ja selkä kantaa.
Maanantaina Lore polkaisi kengän irti laitumella, mutta onneksi saatiin kengittäjä jo maanantai-aamulle joten ei jouduttu kauempaa odottamaan. Tiistaina meillä oli Empun kouluvalmennus. Aluksi Lore oli taas tosi hätäinen ja innokas. Ravissa en antanut sen ravata lujaa vaan pidin istunnalla ja vatsalihaksilla vastaan samalla kun se poukkoili pään ja etujalkojensa kanssa siihen malliin että "lujempaa lujempaa".  Onneksi pidin pään kylmänä ja olin selkeä rajojen kanssa ja rento kädestä. Noin 20min jälkeen Lore sitten rauhoittui ja tuli pohkeesta tuntumalle. Lopputunti olikin sitten niin kivaa. Se oli niiiin hieno! Tulta ja tappuraa, vähän jos käytti jalkaa liikaa niin tuli pientä pukkia, mutta kun saatiin suunnattua se energia työntekoon ja kokoamiseen, niin jumankekka mikä hevonen! Kaikki oli niin helppoa, ravi pehmeää ja joustavaa, rentoa. Emppukin sanoi ettei ole koskaan tainnut Lore ravata noin hienosti. Tunnista jäi tosi hyvä mieli ja nyt yritetään säilyttää tää fiilis ens viikon SM-kisoihin. 

Keskiviikkona tein puomikoulua. Laitoin 4 puomia isolle pääty-ympyrälle. Kahden puomin väliin 10m ja toisen kahden puomin väliin 14m. Näitä molempia piti tulla 3 laukalla, eteen - taakse -eteen -taakse. Niin että rytmi säilyy ehjänä ja hevonen rentona ja takajaloilla. Tehtiin tätä samaa harjoitusta Ruotsissa Piian valmennuksessa ristikoilla (VIDEO). Sillon huomattiin että tämä treeni on mulle ja Lorelle tosi tarpeellinen. Siinä paljastuu se miten hyvin hevonen on kuulolla ja ohjan ja pohkeen välissä. 

Tälläkin kertaa Lore kuumui aluksi tosi paljon ja vastasi apuihin jännityyneenä ja jäljessä. Loppua kohden meno parani kuitenkin hurjasti ja lopuksi tehtävä oli helppoa kuin heinän teko. Hevonen tuli hyvin taakse ja meni pohkeesta eteen, pysyi ennen kaikkea rentona kokoajan, ratsastin sitten eteen tai taakse. Jes! Lopuksi tein vielä ilman jalustimia väistöjä ja pyrin niissäkin pitämään Loren rentona ja askeleet pieninä. Lore oli tosi hyvä ja siihen oli kiva lopettaa.

Helatorstaina käytiin hyppäämässä alue 110cm luokka Riihimäellä. Tavoite oli saada hyvän mielen rata, ratsastaa tarkasti ja tavoitella tietenkin sitä puhdasta rataa. Sää oli tosi kurja, koko päivän satoi ja oli kylmä. Onneksi pohja oli silti ihan ookoo ennakkoluuloista huolimatta. Pelättiin että se olisi tosi mössöä mutta se olikin pysynyt ihan hyvänä.   Meillä tulikin verkkaan tosi kiire koska radat etenivät huimaa vauhtia arvostelun ollessa A.2.0 ja radalla oli vain 8 estettä. Lisäksi tosi moni hylättiin heti radan alkumetreille. Vielä kun laitoin omia saappaita jalkaan kuulutuksista tiedostin että minua ennen oli enään 10 ratsukkoa.. Ups. Tuli sitten aika lentävä tehokas verkka, mutta Lore ei ollut moksiskaan. Alussa vähän huonoja ja uneliaita hyppyjä, mutta en välittänyt vaan ratsastin samalla tavalla. Suunnitelmana oli ratsastaa rata suht. lyhyillä teillä yrittäen pitää hevonen kasassa. Jos Lorella laukkaa pitkiä matkoja esteradalla niin se lähes varmasti pudottelee, koska se pääsee pitkäksi ja rupee hyppäämään maastohyppyjä, eli pitkiä ja laakeita. 

 Eka este meni hyvin, sen jälkeen Lore yritti valua pitkäksi ja raskaaksi kädelle ja ei yhtään kuunnellu mun pohjeapuja. Se valui vahvaksi ja pitkäksi. Siitä seuraamuksena se kolautti 2 esteeseen mutta kuin ihmeen kaupalla se pysyi ylhäällä. Tämän esteen jälkeen napautin Lorea pohkeilla aika äkäseen ajatellen "herää pahvi!!". Sitten se heräsikin ja loppu rata meni tosi hyvin! Oli ihan sika hyvä fiilis ratsastaa ja keskityin yhteen esteeseen kerrallaan! Se kun tajusin vikan esteen jälkeen että hypättiin nolla niin voi että sitä tunnetta!! Olin niiin onnellinen! Kiljuin ja taputin Loren kaulan varmaan ihan puuduksiin :D Joillekkin 110cm 0vp on ihan peruskauraa, mutta meille se on harvinaista! Me kun AINA keilataan niitä puomeja enemmän tai vähemmän. Mutta nyt tuli NOLLA! Wueppaa!

Lopputuloksissa sijoituttiin 7. sijalle ja osallistuijia oli 55. En muista millon viimeks ollaan sijoituttu estekisoissa :D Tuntui tosi oudolta! Luokan loppumisen jälkeen pakattiin kamat ja lähdettiin ajamaan kotia kohti. Mukana oli Tomi ja kaverini Milla ja Meke tsemppareina. Milla oli auttamassa ja neuvomassa mua. Milla on ihanan positiivinen ja saa mulle aina sellasen hyvän moodin päälle, niinkuin näissäkin kisoissa! Mä olin menossa kisoihin tyyliin sillä asenteella että "no niitä puomeja tulee kuitenkin". Milla vähän puhutteli mua etten voi lähteä aina kisoihin sillä asenteella :D Joten pistettiin se nolla tavoitteeksi ja sehän sieltä sitten tulikin!  Perjantaina, eli tänään kävin sitten Loren kanssa aamulla Tuomarinkylässä tekemässä laukkatreeniä. Meidän tallilla ei ole puitteita hyväpohjaiseen laukkaharjoitteluun, joten se täytyy tehdä muualla. Dumissa rata on ihan perfect, koska pohja on tarpeeksi pehmeä. Monet raviradat ovat liian kovia laukkaamiseen ja sekös kuluttaa niveliä ihan järkyttävästi. Pitäkää ihmiset laukkatreeniä tehdessä huolta millä pohjalla menette! Hevosen jalkojen terveys on ihan ykkösjuttu! 
Lore oli ihan tohkeissaan ja tein verryttelyiden lisäksi 5 täyttä minuutin vetoa. Päätin että siihen oli hyvä lopettaa, vaikka Lore vähän vaikutti siltä että vielä olisi irronnut! Sillä oli niin kivaa ja niin oli mullakin :) Otin huvikseen Gopron mukaan, laitan teille jonkun koosteen kun kerkeen editoida pätkät kasaan :) 

Lore ja Leevi päiväretkellä Tuomarinkylässä :) 
 Ensi viikolla onkin sitten Finnderby ja Suomenmestaruudet. Nyt ei oikein voi enään tehdä mitään muuta kuin pitää itsensä ja hevosen terveenä ja hyvällä mielellä. Sunnuntaina meillä on vielä Marjon estevalmennus ja viikolla Aira ja Emppu tulee vielä tekemään viimeistelytreenejä kouluratsastuksen saralla. Itse olen ollut lähestulkoon päivittäin töissä ja oon viikonlopun ja ensi viikon ma-ke 12-20... Siinä saa jo vähän suunnitella miten asiat saa hoidettua! Onneksi sain koulun lopullisesti purkkiin ja valmistun! Ihanaa! Yksi huoli vähemmän :) 

14 kommenttia:

 1. Sinulla on kyllä tosi kaunis istunta. :)
  Tsemppiä SM:iin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos paljon :) Sitä itse näkee aina vaan kehitettävää. Tämän hetkinen istunta on kyllä Aira Toivolan ansiota :> Ja kiitos!

   Poista
 2. mitä aiot tehä nyt kun koulu loppui? missä oot töissä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on kaikki ihan auki. Jatkan nyt samassa työpaikassa toistaiseksi. Jatko-opiskelemaan en heti aijo. Syksyllä hankin joko kokopäivätöitä tai sitten lähden ulkomaille töihin treenaamaan ja kisaamaan :)

   Poista
 3. Huikeet tsempit SMiin! :)

  VastaaPoista
 4. tsemppii sm!!! annatko ton cortaflexin lorelle kuivana vai sotketko johonkin märkään? olis kiva jos tekisit postauksen loren ruokinnasta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Sotken cortaflexin loren melassimössöön! Ja varmasti teen, mulla on tekeillä erikoispostaus tosta cortaflexistä ja siitä miten hoidan loren jalkoja :)

   Poista
 5. Hyvältä näyttää, ja onnea 110cm sijoituksesta!
  Hyvä se on tietysti hoitaa hevosen jalat superhuolellisesti, mutta jos ymmärsin oikein, Loren jalkavamma oli täysin tapaturmainen etkä olisi voinut omalla hoidolla siihen vaikuttaa... Mietin vielä sitä kiviestettä, se oli kyllä tosi kamala, kun oli niin vaikeasti hahmotettava. Eikä tietääkseni missään maastokokeissa käytetä kiveä estemateriaalina, vaan puuta (tai muovia), joka on paljon anteeksiantavampi materiaali, joustavampi ja vähemmän terävä.

  TSEMPPIÄ SM:iin!
  T. Niina

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon <3 Juu niin kai se on. Sitä silti syyttää aina edes vähän itseään ja koittaa ennaltaehkäistä parhaan mukaan :) Se kivieste oli kyllä outo ja epäreilu, silti ollut kyseisessä paikassa käsittääkseni vuosia kisakäytössä..

   Poista