Etusivu           Roosa           Amorodio d'Acheronte           Colorado

Epäonnistumisia ja onnistumisia

tiistai 30. elokuuta 2011


Heipparallaa pitkästä aikaa :) Sori, taas ei ole musta kuulunut mitään, mutta mä oon vähän sanonukkin etten niin vakituiseen nyt postailekkaan. Tästä saattaa tulla pitkä teksti, joten toiv. jaksatte lukea :D Heh! No alotetaan vaikka Helsinki Huntingista.

Ensinnäkin, koko Helsinki Hunting-rata ei ollut huntingia nähnytkään. Rata oli suuri pettymys! Ei yhden yhtäkään vanhaa huntingestettä. Kaikki muut olivat tavallisia paitsi siellä oli innari, pieni banketti ja sitten myös oli todella outo sarja 2 välillä jossain 70cm korkeudessa? Ja luokka oli kuitenkin 110cm. Rata oli myös pelkästään 12 estettä pitkä joten olisin huoletta voinut mennä sen toisen 110cm luokan alle.. Noh, itse suoritus ei mennyt hyvin. Lore oli tosi hyvä verkassa ja terävä, mutta kun päästiin valmistautumaan radalle tuntui kuin hevosen etujalat olisivat liimautuneet pohjaan. Varsinaisesti Lore ei kytännyt mitään, mutta oma "imu" esteillä hävisi. Joka johti siihen että lähdin vähän työntämään joillakin esteillä ja tulos oli 12vp...


Pudotukset oli ihan omia mokia. Meillä tuli myös yhteinen error 8 esteellä. Mielestäni näin hyvän ponnistuspaikan lievästi kaukaa mutta Lore päättikin tehä pienen askeleen joka ei todellakaan mahtunut siihen, niimpä ryssittiin läpi esteestä ja mun jalustimet lähti. 9 trippeli oli jo liian lähellä joten päätin jatkaa matkaa ilman jalustimia seuraavalle suhteutetulle linjalle ja toivoin parasta. Näillä esteillä lore ehkä teki koko radan parhaimmat hypyt, vaikka meikällä ei ollut edes jalustimia jalassa, joten hevoselle ei varmaan ollut helppoa hypätä. Mutta taisi herrakin herätä jännityksestä siinä 8 esteen rytinässä että ei enään ollutkaan ongelmia ylittää esteitä pudottelematta. Suhteutetun jälkeen sainkin sitten jalkkarit jalkaan ja loppurata meni hyvin.

Hmm, mitä sitä nyt kommentoimaan. Mietittiin valmentajan kanssa että Laakso on aika jännä paikka, joten voi olla että Lore vähän salaa jännitti aluetta eikä oikein keskittynyt jalkoihin. Saatoin myös itse jännityksessä olla liikaa kädellä kiinni enkä rentouttanut sitä ajoissa ennen hyppyä, jonka takia puomit tuli alas. Mutta se kisa oli ja meni, saatiin kokemusta ja tän jälkeen keskityttiinkin reeneissä mun käteen ja siihen rentouteen mutta kuitenkin että laukka olisi tarpeeksi pyörivä ja terävä!

Tämän kisan jälkeen meillä olikin 2 viikkoa aikaa reenailla Kangasalan kansallisiin. Meillä oli 1 estevalmennus välissä jossa Lore oli aivan huippuhyvä ja terävä! Tehtiin lopuksi muistaakseni noin 110-120cm rataa. Sitten reenattiin paljon sitä koulua, koulua koulua...


Ennen kisaa kävin henkisesti aika pohjalla, kun tuntui että kaikki meni mielestäni huonosti koulua treenatessa. Aina vaan kiukutti enkä luottanut itseeni enkä hevoseen. Olen kehittänyt erityisesti ongelman istuntaani kohtaan. Asetan itselleni hirveitä paineita ja ajattelen vain kokoajan kuinka hirveältä näytän ulkopuolisen silmissä yrittäessäni istua Loren valtavaa harjoitusravia. Siksi, koska sain kuulla kesällä, kuinka ilkeästi nimeltämainitsematon henkilö on arvostellut istuntaani ja ulkonäköäni kun ratsastan. Olin todella pettynyt tähän ihmiseen, koska luulin että hän on mukava ja rehellinen tyyppi, mutta jouduin pettymään. Varsinkaan kun hänellä ei ole mitään varaa arvostella muita! Terveisiä vaan!

Mitähän se muiden mieltä kaivaa miltä näytän ja miten ratsastan? Jos on niin kamalaa katsottavaa ei tarvitse katsoa ollenkaan! No jokatapauksessa mulle tuli pieni burn-out yhdissä koulutreeneissä ja sain miettiä muutaman päivän kun lorella oli vapaapäivä ja vuokraaja kävi, että miksi harrastan tätä lajia? Kenen takia harrastan tätä lajia? ITSENI TAKIA! Tän pitäisi olla kivaa ja mun pitäisi nauttia tästä! Iloisella mielellä oppia lisää ilman paineita! En todellakaan saa hermostua tai vaatia itseltäni liikaa. Etenen sitä vauhtia mikä tuntuu hyvältä ja keskityn omaan harrastamiseen enkä muiden mielipiteisiin!

Tämän jälkeen viimeistelytreenit ennen Kangasalaa sujui paljon paremmin ja hymy huulilla. Hevonen oli paljon rennompi ja tyytyväisempi. Koin pienen onnistumisen tunteen ja ajattelin, että kyllä se tästä!


Kangasalan kisat menikin sitten aika nappiin! Kerrankin oli aikaa eikä ollut kiire mihinkään. Mua tuli myös moikkaamaan yksi blogin lukija! :) Pahoittelut, en muista sun nimeä, kun oon niin lahopää! Mutta oli tosi yllättävää ja mukavaa kun joku uskalsi tulla puhumaan. Usein saan vaan viestiä jonkun kisan jälkeen "näin sut siellä!", mutta sitten ei kuitenkaan tulla morjenstaa! En mä teitä syö, vaikka saatan näyttääkkin pelottavalta keskittyessäni ;)

Verryteltiin koulukokeeseen pitkään ja sain Loren aika hyväksi. Heppa kyllä kerkesi vähän väsähtää ja suoritus oli vähän löysä, ja siellä tuli pari huolimattomussrikkoa. Mutta pääosin olin todella tyytyväinen rataan! Tein sen hyvällä mielellä, keskittyen ja muistin koko radan! JIPII! Henkinen voitto! Pitkästä aikaa poistuin radalta hymyillen enkä itku kurkussa. Saatiin toiselta tuomarilta paljon seiskoja ja sitten myös rikkeistä tuli sitten pari vitosta, jotka laski keskiarvoa. Toinen tuomari oli vähän tiukempi, joten prosentit oli 59,7% Joten yhdestä pisteestä kiinni että olisi tullut 60% :) Koulun jälkeen oltiin sijalla 11. Estekoe meni myös puhtaasti, mutta saatiin yliajasta 5vp? Mitä ihmettä! Moni muukin sai, joten taisi olla vähän väärin mitattu rata..


Maasto oli tosi haastava, vaikein helpon rata tähän mennessä. Tehtäviä oli paljon, siellä oli mm. erittäin haastava coffin. Se olikin ainoa este joka tuotti meille ongelmia radalla, mutta mentiin kuitenkin käytännössä yli ja "puhtaasti". Rata oli vaikea, ja Lore oli aika epävarman tuntuinen, joten ratsastin ylihuolellisesti esteille. En oikein edennyt ja otin tosi kiinni ennen vaikeita esteitä. Mutta se kannatti, sillä saatiin estevirheetön maasto, ainoan 6 ratsukon joukossa!!! Saatiin kyllä 10sekuntia yliaikaa, mutta se ei tässä pahemmin harmita. Rata ei kyllä ollut meidän osalta tyylipuhdas tai rento, jouduin ratsastamaan välillä aika lujasti. Startteja oli muistaakseni jotain 39(?) ja vain 6 ratsukkoa pääsi estevirheittä maaliin. WAU, mikä voittajafiilis! Tällä suorituksella oltiin sitten lopputuloksissa 4 sijalla! Jippii! Jos jossiteltaisiin, enkä olisi saanut esteeltä ja maastosta aikavirheitä, olisin ollut toinen!! Mutta turhaan sitä miettimään, olen supersuper tyytyväinen hevoseen. Päivä oli erittäin raskas ja haastava, mutta superhevoseni toi meidät turvallisesti maaliin. Nyt on aika varma fiilis maaston osalta SM:ejä ajatellen.

Nyt vaan siis koulua reenataan! Perjantaina me lähdetään Niinisaloon kenttäkisoihin, ne onkin sitten tokavikat kenttäkisat tällä kaudella ja vika kisa enne SM:iä! Nyyh, äkkiä se kisakausi on mennyt :( Sitten tulee taas pitkä ja pimeä talvi!

Hope so jaksoitte lukea tämän pitkän stoorin, oottepahan ainakin vähän kärryillä meidän menosta :) Ja sori kirjoitusvirheet, nyt on sen verran kiire etten kerkä oikolukemaan tätä pitkää hölötystä. Korjailen sitten kotona rauhassa tän tekstin.

HUOM! SAA KOMMENTOIDA!! Nyt taas voi anonyymitkin kirjoittaa, mutta toivon että pysytte asiallisena :)

13 kommenttia:

 1. monta kertaa sitä saa kritiikkiä sellaisilta ihmisiltä, jotka ovat kateellisia. itse olen saanut kommentin päin naamaa: että jos mun hevosta ratsastaisi noin huonosti, pudottaisi se joka ikisen esteen. Eikä tuo ollut edes pahimmasta päästä.

  Pari viikkoa sitten epäonnistuin itse laaksolla 7v mastereissa. Siitä tuli paha mieli ja sellainen fiilis, että tuliko haukattua liian iso pala. Mutta su joukkue SM puhdas 130 rata pelasti viikonlopun. Kuitenkin koin aiheelliseksi hiukan himmata tahtia ja pitää nämä ulkokauden päätöksenä... Kisastressi voi olla joskus tosi rankkaa. Vaikka itse olisit tyytyväinen omaan suoritukseen, tulee joku neropatti kertomaan sulle että menitpä tosi surkeasti.

  Siinä vaiheessa kun alkaa itseään epäilemään muiden kommenttien pohjalta, tämä syö itsetuntoa ja heikentää ratsastusta.

  Ratsastus on äärimmäisen psyykkinen laji. Valitettavasti.

  VastaaPoista
 2. Jep, totta turiset. Kyllä mä oon saanu päin naamaakn kommenttia, mutta mun mielestä sekin on parempi kuin se, että joku haukkuu muiden hevosihmisten kesken selän takana.

  Mutta ihan asiaa puhut, mulle tuli kamalat paineet ja kisastressi, onneksi oon nyt vähän ajatellut asiaa ja miettinyt itsekseni niin on vähän olo helpottunut. Itteni takia mä tätä teen, tästä pitää nauttia eikä pidä välittää muiden haukkumisista :)

  Kiitos kommentista! :)

  VastaaPoista
 3. Mä näin teijän maasto-osuuden Kangasalalla. Mun mielestä teitkin viisaasti, kun ratsastit lähestymiset huolellisesti, toisin kuin monet muut, joille kieltoja sitten siunaantuikin.
  Lore näyttää kyllä tosi kivalta ja yhteistyö toimii, eikä tosiaan kannata miettiä muiden puheita. Tää harrastus on täynnä (kuten monissa muissakin elämän osa-alueissa) ihmisiä, joiden "asiantuntijuus" voi pahoittaa mieltä. Kaikki puhukoot mitä tahtovat, kunhan itse tiedät, että harrastat rakkaudesta lajiin, etkä harrasta tehdäksesi katsojia tyytyväiseksi.
  Etkä tosiaan ratsasta muiden silmillä, vaan aivan omalla, luoden omia tavoitteita ja toiveita..

  Tsemppiä Niinisaloon!

  VastaaPoista
 4. Näin sut kans siä kangasalla ku kävelit rataesterataa ja pitikin moikata mut aattelin et parempi ku en keskeytä sun radankävelyä:D No täytyy tulla sit seuraavissa kisoissa moikkaa;)
  Onnee hienoista radoista Kangasalla ja menestystä tuleviin koitoksiin!:)

  VastaaPoista
 5. Onnittelut sulle ja Lorelle Roosa, ja nähdään huomenna Niinisalossa!

  VastaaPoista
 6. Kilparatsastajana (ehkä jopa ratsastuksen harrastajana ylipäänsäkin) täytyy vaan jättää toisten kommentit omaan arvoonsa, jopa silloin jos kommentoija on ns. asiantuntija. Itse (+ oma luottovalmentaja) tuntee itsensä ja oman hevosensa parhaiten ja tietää miten kannattaa edetä ja missä asioissa on korjaamisen varaa. Ongelmia on kaikilla ja joskus tulee epäonnistumisiakin, mutta pitää vaan yrittää oppia virheistä ja tulla pikkuhiljaa paremmaksi :)

  Tsemppiä Roosa teille, olette edenneet Loren kanssa hienosti ja mukavasti menestyneetkin, jatkakaa samaan malliin kisakauden loppuun saakka :)

  VastaaPoista
 7. ihanaa,että sulta tuli taas postaus!! Itte oon vaa tälläi ratsstuskouluratsastaja ja välil tuntuu et tosiaa ei mee mikää hyvin ja ku ei oo sitä hevosta millä vois aina va reenaa... eikä rahaa ees vuokriksee nii tulee ihan hirvee haikus lukee sunki blogii!!eli hei ihan superisti onnee ja menestystä teille pidän peukkui teille paljon!! :))

  VastaaPoista
 8. Ihana tää uusi ulkoasu, tykkään! :) <3 terkkuja lortolle!

  VastaaPoista
 9. Hieno blogi, hillitön määrä lukijoita ja mielestäni varsin kivan näköistä menoa! Älä välitä niistä jotka vikisevät aidan takana kuinka tekisivät itse paremmin. Kyllä tulokset puhuu puolestaan :)

  VastaaPoista
 10. Kun luin tota alkutekstiä, niin mulla tuli kylmät väreet, koska mulla on samantyyppinen ongelma. Yritän ratsastaa liikaa, tai siis yritän ratsastaa niin että hevonen näyttää hienolta ja istun siististi.. Siten ratsastaminen johtaakin siihen ettei heppa kuljekkaan koska keskityn vaan siihen että pitää näyttää hienolta.. Onneksi tilanne on korjaantumassa, olin unohtanut täysin sen, että tänhän pitää olla kivaa.. PS: Aivan mahtava blogi sulla, ehkä paras mitä luen.. :)

  VastaaPoista
 11. Hei, oot näköjään ilmottautunu Pudasjärven kenttäkisoihin, saako/uskaltaako sua tulla moikkaamaan? :D

  VastaaPoista
 12. Voi kiitos paljon kommenteista! Piristää paljon!
  Sitä on vaan pakko oppia ottamaan arvostelut toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos :) Pikkuhiljaa!

  Ja hei saa tulla moikkaa oikeesti! Kiva tutustua uusiin ihmisiin :) Joo tuun sinne pudasjärvelle kun siellä on ne JunnuSM:it! :)

  VastaaPoista
 13. Jeps, pitää kattoa jos sua näkyy siellä :) Oon luultavasti molempina päivinä paikalla ja sit la vielä kanttiinissa myyjänäki ;D

  VastaaPoista