Etusivu           Roosa           Amorodio d'Acheronte           Colorado

Mietteitä ja kokemuksia yrteistä

tiistai 21. helmikuuta 2012

Muistan, kun vuosi takaperin naureskelin hyväntahtoisesti yhdelle tallikaverilleni, joka vouhotti yrteistä. Kuinka ihmeellisiä ja hyviä ne ovat. "Kokeile säkin, ne auttaa siihen ja siihen ja tähän ja tuohon!". Joopajoo... Ajattelin, että taitaa olla koko yrttitouhu hyväuskoisten kukkahattutätien rahastusta. Uskoin kyllä, että niistä varmasti olisi jotain pientä hyötyä, mutta ei kovin merkittävää, mahtavaa tai välttämätöntä. En todellakaan aikonut tuhlata tiukassa olevia rahoja joihinkin kuivattuihin rehuihin joista on ehkä pientä hyötyä.

Jotkut lukijat varmaan muistaa, kun keväällä 2011 Lorelle tuli paha rivi jalkoihin. Samaan aikaan tuli myös sädemätä. Myös ylempänä jaloissa n. suojien kohdalle tuli ihmeeliisiä pieniä nuppineulanpään kokoisia rupia. Ajattelin ettei se ollut iso juttu, olinhan ennenkin riviä hoitanut edellisilläni hevosilla, ja saisin sen kyllä hoidettua ihan kotikonstein parissa viikossa. Vaan empä saanutkaan. Rivi vaan paheni ja paheni, tein sille mitä tahansa ja ostin mitä tahansa salvoja. Tilanne kävi epätoivoiseksi ja soitin klinikalle ja kysyin mitä teen, sieltä käskettiin tuoda heppa paikan päälle. Noh, tästä koko episodista tuli pitkä juttu ja sitä hoidettiin paljon ja klinikalla käytiin 2 kertaa. Ikinä ei selvinnyt mikä niissä jaloissa oli, ei kuulemma tavallinen rivibakteeri koetulosten mukaan. Jotenkin ne lähti sitten vaan paranemaan hoitojen myötä. Kesä saatiin olla rauhassa ja olin unohtanut jo koko ikävän vastoinkäymisen, kunnes syksy ja sateet, mutaiset tarhat tuli....

Hain yksi päivä Loren tarhasta, joka oli vähän märkä, ei mitenkään uppomutainen. Harjatessani jalkojani järkytyin tuntiessani sormilla rupea vuohiskuopissa. Ei, ei taas! En todellakaan halunnut laittaa samaa määrää rahaa, aikaa, vaivaa ja käymään samaa episodia läpi niinkuin keväällä. Tulin epätoivoiseksi ja juttelin yhden tuttavan kanssa pitkästä aikaa facebookissa. Vaihdoimme kuulumisia ja kerroin ikävästä tilanteesta hänelle, ja hän kertoi omia kokemuksiaan yrteistä ja suositteli niitä. Siinä vaiheessa ajattelin että hitto, syteen tai saveen mutta kokeillan nyt sitten!

Sain Heidiltä, tältä tutultani Päivin yhteystiedot, keneltä voisin kysellä yrttejä ja kertoa hevosen oireista. Lähetin Better Choisen kautta hänelle tiedot hevosestani ja oireista. Juttelin Päivin kanssa paljon hevosen sairashistoriasta ja oireista. Kävi ilmi, että luultavasti kyseinen "rivi" ei ollutkaan tavallinen rivi. Vaan Loren kroppa oli täynnä kuona-aineita ja lymfanesteet olivat sekaisin (mul on hirveen huono muisti, saatan kirjoittaa nää jutut vähän väärin tai ei ehkä mennyt prikulleen noin mutta kuitenkin asiat elimistössä oli rempallaan). Elimistö työnsi tätä kuonaa läpi ihon=jaloista. Sen takia samaan aikaan tuli rivi, sädemätä ja ylempänä jaloissa oli näitä ihmeellisiä "rupipesäkkeitä"

Päivi teki Lorelle omat puhdistavat yrttiseokset ja pisti postiin Unkarista. Odotin yrttejä innoissani toivoen niistä olevan apua. Paketti tuli ja rupesin syöttämään yrttejä Lorelle. Voin sanoa, että n. viikko syöttämisen jälkeen rivi ei enään pahentunut. n. 3vk:n jälkeen ruvet olivat tippuneen pois kaikkialta jaloista, säteet olivat paljon kovemmat. Olin aivan ihmeissäni. Miten se on mahdollista?

Tämän puhdistuskuurinajan Lore oli ilman väkirehuja ja kevyellä käytöllä. Hevosesta hävisi kaikki "epämääräinen". Sen talvikarva kasvoi kiiltävänä ja harja vahvempana. Se oli (ja on edelleen) pirteämpi ja iloisempi. Lore näytti yksinkertaisesti terveeltä ja hyvinvoivalta hevoselta. Olin onneni kukkuloilla, ja kiinnostuin yrteistä enemmän ja nyt todella uskoin niiden tehoon ja apuun.

Keskustelin Loren voinnista aktiivisesti Päivin kanssa ja kerroin aina kuulumisia. Päivi suositteli Lorelle uudenlaisen ruokinnan jolla lähdettiin kasvattamaan Lorelle massaa. Siihen sisältyi sinimailasta, melassia ja yrttejä. Tunnetusti hevonenhan on hoikkapoika ja vielä kisakauden jälkeen se laihtui entisestään.

Mitä tässä 2 vuoden aikana olen oppinut, Lore stressaa selkeästi tiheän treenin ja kisakauden "yhtäkkistä" loppumista. Se ei ole tyytyväinen saadessaan olla kevyellä liikunnalla. Se rakastaa tehdä töitä ja kiertää kilpailuja, se on se sen juttu. Tuntuu että hevonen voi huonommin mitä pidempään se on "lomalla". Nyt kun olemme palanneet taas pikkuhiljaa treeneihin niin Lore kukoistaa päivä päivältä enemmän ja on päivä päivältä miellyttävämpi ratsastaa ja työstää. Olen kuullut tätä samaa myös tapahtuvan muille kisahevosille. Ne selkästi nauttii siitä hommasta, ja eikai Lorekaan tekisi noin hyviä suorituksia kisoissa jos se ei siitä pitäisi. Ei kai se joka kerta juoksisi yhtä innokkaasti traileriin korvat hörössä jos se ei sitä hommaa rakastaisi.

Mutta palaten vielä näihin yrtteihin, olen todella iloinen että uskalsin kokeilla näitä yrttejä ja otin yhteyttä Päiviin ja Better Choiseen. Voin koko sydämmestäni suositella Better Choisen yrttejä teille muillekkin! Niistä saa apua hevosen vaivoihin ja ne ylläpitää hevosen elimistön terveyttä ja tasapainoa. Olen oppinut hirveästi Päiviltä hevosen kehon toiminnasta, ruokinnasta ja kaikesta. Olen kuullut myös tutuilta paljon hyviä kokemuksia yrteistä, kuinka se on vaikuttanut hevosen vireystilaan ja luonteeseen jne.

Tähän päivään mennessä, kun Lore on syönyt n. 3-4kk yrttejä ja Päivin suunnitelemalla ruokinnalla, hevonen on saanut tähän mennessä paljon massaa ja se on terveen oloinen. Osteopaattikin kehui muutama päivä sitten hevosen nähdessään, että se on saanut todella paljon massaa ja lihaksia, ja näyttää hyvinvoivalta. Ainakin meille yrteistä on ollut pelkkää apua, ne voivat auttaa myös sinun hevostasi!

Tutustu lisää:
http://www.betterchoice.fi/

16 kommenttia:

 1. Sama juttu, suosittelen lämpimästi!

  VastaaPoista
 2. Hui, jos ne ovat oikeasti noin hyviä, niin melkein tekisi mieli kokeilla! Tutkin vähän sivuja ja pitäisi ehkä testata Better Skin -yrttiä, helpottaisikohan se oikeasti tuota ponin kesäihottumaa ja hännäntyven kutinaa - olisi meinaan ihan mahtava juttu!

  VastaaPoista
 3. Riina, olen kuullut että yrteistä on hyötyä myös kesäihottumaiselle. Suosittelen sua ottamaan yhteyttä tonne better choiseen ja kysymään heiltä asiasta :)! Mutta voin vaan suositella.

  VastaaPoista
 4. Pystytkö kertomaan että kuinka paljon tuollainen yrittisatsi maksaa? Ja syökö Lore sitä jokapäivä koko ajan vai kuureina?

  VastaaPoista
 5. Parilla tutulla on kans noita yrttejä ja niiden mukaan on ollu ihan tehoavia. Me tilattiin sit kans mun hevoselle yrttejä, jos niistä ois ollu apua, kun tammasta tuli niin kiukkuinen talven tullessa. No tuo tamma oli sen verran nirso, että jätti yrttinsä syömättä, joten ei ollut niistä apua tällä kertaa :)

  VastaaPoista
 6. Meillä kans hepoilla on yksilölliset yrttiseokset käytössä, tilattu Luontoäidin hevosista. Meillä kesäihottumaista ja vatsavaivaista.

  Virtaa näissä ainakin riittää entistä enemmän, muita tuloksia vielä odotellaan :)

  Suosittelen tilaamaan yksilölliset seokset, eikä valmiita, koska jokainen hevonen on yksilö ja toinen seos ei välttämättä sovi toiselle!

  Ps. Todella kaunis ja taitava hevonen sulla, onnea ja menestystä! :)

  VastaaPoista
 7. Kiinnostava postaus! Aiemminkin olen kuullut hyviä kokemuksia BetterChoicen yrteistä tutuiltani. Itsellänikin on tilaus yrtisekoituksista hevosilleni vetämässä ja mielenkiinnolla odotan yrttien saapumista ja niiden mahdollista vaikutusta hevosiini.

  VastaaPoista
 8. olipa kiva tää =) tosi mielenkiinotnen! onneks lore saatiin kuntoon :)! onnea tulevalle kisakaudelle ja toivotaan,että tommosia rupi ongelmia ei enää tule =)!

  VastaaPoista
 9. olipa kiva tää =) tosi mielenkiinotnen! onneks lore saatiin kuntoon :)! onnea tulevalle kisakaudelle ja toivotaan,että tommosia rupi ongelmia ei enää tule =)!

  VastaaPoista
 10. Voikun uskaltaisi kokeilla omalle hevoselle. Sillä on ollut syksystä asti ripulia, joka katosi 3 viikoksi ja tuli nyt takaisin kun palattiin Kiuruveelle. Se on laihtunut niin että kylkiluut näkyy ja sen kaviot ovat aina olleet huonot.

  Paljon toi tuli teille n. keskimäärin maksamaan jos et tarkkaa hintaa halua kertoa.

  VastaaPoista
 11. Tee postaus loren koko ruokinnasta (: ja saako lore nykyään jatkuvasti yrttejä? (:

  VastaaPoista
 12. Kuinka nopeesti sulle tuli se tarjous s.postiin? Kun mulla tuntuu, että kestää vaan. Vai onkohan menny perille ollenkaan..

  VastaaPoista
 13. Heippa! Lore saa nykyään jatkuasti yrttejä. Se on hevoskohtasta mutta meille yrit maksaa NOIN 30e/kk.

  Päivillä on kone kaatunut, joten hänellä kestää vastata nyt yhteydenottoihin. Malttakaa, kyllä varmasti vastaa kun saa koneen kuntoon ja viestiruuhkat purettua :)

  VastaaPoista
 14. Itsekin oon ajatellu tässä tilata yrttejä tuolta :) otitko suoraan yhteyttä Päiviin vai täytitkö vain lomakkeen tuolta sivuilta? Yksilölliseen yrtti sekoitukseen siis.

  VastaaPoista
 15. Meillä syödään myös yksilöllisesti räätälöityjä yrttisekoituksia ja koska hepo oli jo niin huonossa jamassa niin tuli hintaa yrteille kyllä reippaasti... Mutta ylläpito on varmasti sitten halvempaa... Kuitenkin märkivät haavat takajaloissa on historiaa ja yrtit ollut käytössä vajaan kuukauden! Uskallan todella suositella! Ja uskon, että eläinlääkärissä juokseminen olisi tullut vielä paljon kalliimmaksi! Meillä kolmen kuukauden yksilölliset yrtit maksoi noin 190€ mutta täytyy huomioida yksilöllisyys meille tarvittiin kolme erilaista sekoitusta ja olemme hyvässä alussa tervehtymään! Siitä tuo on pieni raha!!!

  VastaaPoista
 16. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista